България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стаматов: Бомбените заплахи никога не са били свързани с изборите

"Дори да има половин процент заплаха от тероризъм, трябва да се предприемат действия", смята директорът на 119-о училище

05.04.2023 | 08:02 Редактор: Петя Кръстева

Поредни бомбени заплахи затвориха училища. Новото този път е финансовото изнудване за плащане в биткойни. 

Новата процедура за реакция при бомбена заплаха дойде около 14 часа вчера, но вече е факт и се надявам бомбените ваканции да останат в миналото. Най-значимото в конкретната ситуация е, че МВР ще взема решението за преустановяването на учебната дейност. В първия момент се подразних от изказването, че директорите ще подлежат на глоба, но впоследствие осъзнах, че е напълно нормално полицията да действа с разпореждания и няма място за раздразнение. Това заяви директорът на 119-о училище Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

По думите му реакцията при новата заплаха, включваща финансово изнудване, е била идентична с предходните. 

"Реакциите бяха същите - обаждане на 112, среща с полицията, обхождане на цялата сграда. Тъй като все още нямахме разпореждане, евакуацията беше факт", поясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според Стаматов сигналите никога не са били свързани с изборите. 

"Те са модерна тенденция, свързана с възможността чрез електронни опции да се сплашват обществени организации. Въвеждането на най-новите опции  с криптовалута показва, че модерният подход продължава. Полицията трябва да направя следващата стъпка във връзка с тази терористична дейност", смята гостът.

Директорът на 119-о училище подчерта, че "дори да има половин процент заплаха от терористична дейност, трябва да се предприемат действия, защото няма половин човешки живот". 

Гледайте целия разговор във видеото.