България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сирене за 12,90 и кашкавал за 15,90 лв.: "Ел Би Булгарикум" може да повлияе на цените

София Секулова коментира какви са ползите от подписания договор с веригата "КООП"

31.03.2023 | 08:00 Редактор: Михаела Димитрова

Държавната млекопреработвателна компания ще увеличи присъствието си в търговската мрежа. Това стана възможно след подписването на специален договор в Министерството на икономиката. 

"Вчера в Министерството на икономиката "Ел Би Булгарикум" и веригата "КООП" подписахме договор, по силата на който ще имаме възможността да разширим присъствието на млечни продукти на "Ел Би Булгарикум" в цялата страна. Разполагаме с 10 магазина в София и един във Видин. През последните дни и месеци поради намаляването на цените имахме голямо търсене на нашите продукти, включително опашки от хора, които желаеха да ги закупят. Помислихме за бързо решаване на този въпрос с търсене на партньори, които да имат достъп до повече населени места в страната", коментира главният юрист на държавната млекопреработвателна компания София Секулова в "България сутрин".

"Търговската верига, която избрахме, разполага с над 3600 обекта в цялата страна. Набелязали сме около 500 и ще започнем поетапно разширяването на нашето присъствие в тези обекти", обясни Секулова.

По нейни думи разширението ще става поетапно - първоначално в магазините в София и Пловдив, а после в Русе и Ловеч.

"Основният фактор, заради който избрахме тази търговска верига, беше че ще работят с минимална търговска надценка в дългосрочен план. Периодът е безсрочен. Идеята е цените на нашите стоки във фирмените магазини да се доближават до тези, на които ще могат да закупят в търговската верига.  Да ги направим достъпни до хората в цялата страна по възможност", каза още Секулова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сирено на държавната млекопреработвателна компания е на цена 12,90 лв., а кашкавалът на 15,90 лв. "Ще се постараем да ги запазим в дългосрочен план със съдействието на нашия партньор", призна Секулова и добави, че се надява това да повлияе на пазарните цени на конкуренцията.

"Изкупните цени на млякото са динамични. В "Ел Би Булгарикум" се провежда прозрачност при намирането на доставчици на сурово мляко. Това е нова практика в дружеството. Назначена е комисия, която да избира доставчици на високо качество суровина. Процедурата е изцяло публична, публикувана е на сайта на нашето дружество и всеки млекопроизводител може да се почувства поканен да направи оферта на "Ел Би Булгарикум" за изкупуване на сурово мляко", обясни Секулова.

Гледайте целия разговор във видеото.