България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ректорът на УНСС: Целта на бомбените заплахи е да се всяват паника и страх

"Наближават избори, води се война - понякога има и такива начинаещи хакери, които пробват", заяви проф. Димитър Димитров

29.03.2023 | 08:01 Редактор: Вяра Димова

Бомбените заплахи продължиха освен в училища, и в университетите. Един от потърпевшите е Университетът за национално и световно стопанство. По повод заплахите вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че водещата версия е за хибридни атаки, свързани с Русия. 

"Има систематичност в тези атаки. Това изисква бърза и навременна реакция от службите, които трябва да разкрият кои са ги изпратили. Целта на подобни терористични заплахи е да се всява паника, страх. Наближават избори, води се война в Украйна - понякога има и такива начинаещи хакери, които пробват", заяви експертът по национална сигурност и ректор на УНСС проф. Димитър Димитров в ефира на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR проф. Димитров коментира и версията за хибридна атака, свързана с Русия.

"Предполагам, че това е една от версиите. Възможно е", отбеляза гостът, който обясни, че заплахата в УНСС са я получили малко след 09:00 ч. 

"Има последователност в изпращането на имейлите. Ние имаме план за действие при точно такива заплахи. Имаме щаб, който много бързо се събра и уведомихме съответните служби. Бързо реагираха и евакуирахме университета. Текстът е подобен, но фигурираше думата университети, а не училища, но подателите са същите", сподели ректорът на УНСС.

Според него е възможно атаката да се пренесе и към други университети в страната.

"При сегашните процедури трябва да се действа по този начин - да се уведомят съответните служби, които да вземат решение дали заплахата е истинска или фалшива. Който и да е ректор не може да взема сам решения дали има заплаха или няма заплаха, както и директор на училище. Трябва да се хвърлят много усилия бързо, за да се спре тази атака още в началото", посочи проф. Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.