България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"ШиЗи импро театър" на 10 години - няма по-голяма забава от импровизираната комедия

Златин Цветков и Илиян Илков споделят за удоволствието да забавляваш публиката без предварителен сценарий

27.03.2023 | 09:39 Редактор: Елеонора Танева

"ШиЗи импро театър" отбелязва 10 години от създаването си с шоу на 31 март.

"Всеки един от нас има в главата си много личности, някои от тях ги потиска", обясни значението на "ШиЗи импро театър" основателят му Златин Цветков в студиото на "България сутрин".

Представленията се основават на пълна импровизация, включително когато става въпрос за мюзикъл. Тогава дори музиката е въпрос на импровизация.

"Разчитаме да си подаваме, забавляваме се един на друг. Имаме импровизиран Шекспир, Тарантино. Сложно е и затова е забавно, зрителите ни виждат като въжеиграчи, които хвърлят ножове и си ги подават, докато карат моноколело на 20 м височина. Ние си партнираме и забавляваме, публиката вижда този резултат", добави Цветков пред Bulgaria ON AIR.

На актьорите се случва да блокират по време на импровизация и винаги има кой да поеме и помогне за излизане от ситуация. Актьорът Илиян Илков посочи, че неслучайно комедията е най-трудният жанр, тъй като освен всичко друго, актьорът трябва да има и чувство за хумор.

"Публиката участва в представленията. Понякога излизат на сцената, импровизираме. Всяка ситуация може да се превърне в абсурдна. На едно представление отворихме един капак, наложи се да прекратим представлението в странен момент, защото не успяхме да го затворим", сподели актьорът. 

И двамата са категорични, че няма по-забавна комедия от импровизирана. 

"Не мислим шеги за спектакъла, нямаме заготовки, на тренировки развиваме въображението и как да помогнем на другия да излезе по-добре", каза Златин Цветков.

На 31 март на голямата сцена на Националната академия за театрално и филмово изкуство ще бъде отбелязана 10-ата годишнина на "ШиЗи импро театър". Специални гости ще бъдат Камен Воденичаров и Гери Турийска.

Гледайте целия разговор във видеото.