България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задлъжняваме заради липса на финансова грамотност, младите предпочитат да плащат в брой

Нарастващите цени ни накараха да се вгледаме как управляваме личните си финанси, каза Райна Миткова

21.03.2023 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до по-внимателно следене на цените. 44% казват, че все повече се възползват от промоционални оферти при пазаруване. Над 70% споделят притеснения за финансите си, а младите хора все повече обръщат внимание на това как планират личния си бюджет. 

Председателят на Асоциацията за управление на вземанията в България - Райна Миткова, заяви в студиото на "България сутрин", че младите хора са най-потърпевши от инфлацията, а основната причина е липсата на финансова грамотност

"Няма добри финансови навици, получава добра заплата и бърза да напазарува всички неща сега и веднага. Оказва се, че заплатата му е изчезнала и няма пари да довърши края на месеца", даде пример тя за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели голямото си учудване, че младите хора предпочитат да плащат в брой. По думите ѝ управлението на пари в брой е по-лесно. 

"Виждайки чисто физически парите, може да направим връзка. В картата не ги виждаме. За младите хора парите са нещо виртуално. Обаче като ги извадиш от джоба, чисто психологически е по-трудно да напазаруваш", обясни Миткова.

Гостът добави, че младите хора опитват да подредят приоритетите си, а проста и работеща система е да си разпределяме разходите в пликове. Парите там не трябва да се смесват.

"Нарастващите цени ни накараха да се вгледаме как управляваме личните си финанси. За да постигнем същия стандарт на живот, е необходимо много по-добро планиране. Насочили сме се към това да видим къде отиват нашите пари през месеца и можем ли да направим някаква оптимизация", каза още Миткова.

Според нея липсата на финансова грамотност е причина номер 1 хората наистина да задлъжняват

"Тези умения трябва да тръгнат от семейството - детето да бъде научено как да печели, как да спестява и как да харчи разумно. Всяко семейство има разходи, от които може да се откаже или да оптимизира. Това ни помага да заделяме пари", подчерта Райна Миткова.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Очаквайте видеото с целия разговор.