България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Мирът се отдалечава след заповедта за арест на Путин, има опасност от глобална война

Основните опасности са конфликтът да напусне територията на Украйна, заяви Любомир Кючуков

20.03.2023 | 08:17 Редактор: Петя Кръстева

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин. Причината е ситуацията в Украйна и неспиращата вече повече от година война. Държавите, които имат задължение да изпълняват действията на Международния наказателен съд, са над 120. България също има такива ангажименти. 

"Заповедта за арест на Путин е решение на една правна институция, чийто ефект обаче е изцяло политически. Той е негативен за Русия и нейния президент, но и също толкова негативен от гледна точка на развитието на ситуацията в Украйна. Мирът се отдалечава", заяви бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в ефира на "България сутрин".

По думите му намаляването на комуникацията между Путин и западните му партньори отваря възможности за разговори с турския президент Ердоган. Според него това не означава, че ще се стигне до преговори, тъй като за тях е необходимо желание и от двете страни.

"Основните опасности са конфликтът да напусне територията на Украйна и да бъдат ангажирани чужди граждани в боевете на територията на страната", каза Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че специален трибунал за осъждането на Путин би могъл да се създаде в рамките на ООН, което е практически "невъзможно, тъй като право на вето имат и Русия, и Китай"

"Засега Европа казва, че е част от конфликта, но не и от войната. За съжаление, разликата става все по-тънка. Войната става все по-високотехнологична, което увеличава рисковете от нейното прерастване в глобален конфликт", отбеляза бившият зам.-външен министър.

Кючуков е на мнение, че към момента Путин не е заинтересован към прерастване на напрежението към съседните страни, сред които са Молдова и Грузия. "Политическото напрежение в самата Молдова е в състояние да разрасне войната", допълни още той.

Кючуков коментира и подхода на България към войната.

"Нашият подход е еднозначен - от политически той се превърна в инструментален. Самата динамика на войната направи така, че решенията в ЕС се взимат в НАТО. Сигурността е водеща тема в Съюза. Това, което се прави в момента, е следването на плана на Борел с превръщането на европейската икономика във военновременна", каза гостът.

Бившият зам.-министър изрази очакванията си, че "следват напрежение и ескалация на конфликта".

Гледайте целия разговор във видеото.

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
чукови, кючукови, всички сте руски агенти Сигнализирай за неуместен коментар