Сериозен недостиг на експлозиви забавя боеприпасите от ЕС за Украйна

Съюзът е изправен пред недостатъчни количества на барут, пластични експлозиви и тротил

19.03.2023 | 19:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сериозен недостиг на експлозиви забавя боеприпасите от ЕС за Украйна

Доставката на боеприпаси за Украйна от ЕС се натъква на проблеми заради забавеното им производство, предизвикано от сериозен недостиг на експлозиви, съобщава "Файненшъл таймс".

Според изданието ЕС е изправен пред недостиг на барут, пластични експлозиви и тротил, поради което няма да може бързо да изпълнява поръчки. Европейските служители посочват като основен проблем факта, че отбранителната промишленост на блока не е в най-добра форма за широкомащабно военно производство.

Производителите на боеприпаси в Европа предупреждават, че нарастването на търсенето на оръжия може само да повиши допълнително цените им, които вече са поскъпнали с 20% през 2022 г., но не и да увеличи производствените обеми. Както уточнява изданието, повечето от заводите вече работят на предела на мощностите си и според експертите увеличаването на производството ще отнеме поне три години, пише БГНЕС.

По-рано стана известно, че Австрия, Малта и Ирландия са отказали да участват в сделката на ЕС за доставка на боеприпаси за Киев на стойност два милиарда евро. Причината за това решение е конституционния или историческия неутралитет на тези държави.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
Путин
преди 1 година
Е, ЕС гушкаше всичко от Русия на безценица, а сега нека купуват от САЩ на десеторни цени Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Милко
преди 1 година
Няма експлозиви в Европа защото дълги години Евросъюза бе най мирната и спокойна страна в света и не се налагаше да се произвеждат и сега когато войната е почти на границите ни ще се възстанови производството бавно пък който не иска да произвежда има други които ще произведем за 2милиарда евро. Сигнализирай за неуместен коментар