България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Детският филм "Случаят Тесла" разказва за наука и приключения

За много от децата това е било първа сценична проява, разказаха Андрей Хадживасилев, Борис Минков и Поли Иванова

15.03.2023 | 09:37 Редактор: Вяра Димова

В края на март по кината излиза детският филм "Случаят Тесла". Режисьор е Андрей Хадживасилев

"Случаят Тесла" е игрален български  филм с деца за деца, какъвто публиката очаква. В него ще има позитивен поглед към науката, приключения на детски лагер в планината, ще има първи любовни трепети. Много неща очаква публиката както от края на месеца, така и тази събота на специалната програма "София Филм Фест деца", където на 18 март от 14:45 ч. ще бъде първата премиерна прожекция на "Случаят Кюри" и "Случаят Тесла", разказа Хадживасилев в "България сутрин".

Режисьорът сподели, че кастингът за филма е бил от над 500 деца, които са подбирани в продължение на 2 години. 

"Искахме да бъдем прецизни. Всичките 31 деца, които намерих - Поли и Боби, намерих в София, скаутите, които участват дойдоха от Шумен и от Варна, стана интересна колаборация. Това ще си проличи и на големия екран", обясни той.

За Поли Иванова това е първият филм, в който участва. Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че задачата е била много отговорна. 

"Впуснах се в това огромно приключение и беше незабравимо. Бяхме много деца на едно и съща възраст. Всички добре се разбирахме и прекарахме чудесно време в планината", каза Поли.

За Борис Минков най-трудно е било да се пребори с притеснението. "За мен това беше първи филм, беше трудно. Екипът помогна в целия снимачен процес, отнасяха се с нас като с възрастни - това помогна. Моят персонаж е лошото момче във филма, но в крайна сметка се разбира, че не е толкова лош", посочи Борис. 

Работата с деца от художествена гледна точка е по-лесна, от организационна е по предизвикателна, отбеляза Хадживасилев. Във филма участват и четирима възрастни актьори.

Гледайте целия разговор във видеото.