България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мъже бият и убиват жените си: Докога ще сме толерантни към домашното насилие?

Изготвили сме призив, искаме кандидатите за депутати да кажат какво мислят по въпроса, заяви Катя Кръстанова

14.03.2023 | 09:30 Редактор: Михаела Димитрова

Близо 1 милион жени в България страдат от домашно насилие, а от началото на годината 8 са били убити от свои близки мъже. Защо не можем да се преборим с домашното насилие и къде са законодателните пробойни? 

"Причините са комплексни, не е една конкретна. Основното е изключителният толеранс на нашето общество към насилието изобщо. Всъщност, това повлиява на всеки един професионалист в неговата роля, като се започне от народните представители и завършим с медицинските сестри от Спешна помощ и обикновените граждани", коментира психологът от Фондация "Анимус" Катя Кръстанова в "България сутрин".

Според нея не реагираме на проблема в частно лично качество, нито в професионалната си роля, когато ясно е описано какво трябва да направим в нормативните документи на различните институции. "Когато стане дума за законодателни промени, когато се води дискусия и се гласува, се оказва, че народните представители не подкрепиха изменението на Закона за защита от домашно насилие", каза психологът.

По думите на Кръстанова в пленарната зала е имало малко коментари по същество относно предложения законопроект и неговите недостатъци. "Това показва, че се подценява необходимостта от спешни мерки за промяна, за да бъдат защитени жертвите по-ефективно", заяви тя.

"Изготвили сме призив, с който се обръщаме към всички кандидати за народни представители. С него искаме да фокусираме проблема за домашното насилие предварително преди да бъдат избрани, да поемат ангажимент или поне да кажат какво мислят по въпроса за домашното насилие. Това е събитие, което организираме утре. 25 неправителствени организации са подписали този призив и искаме ясни ангажименти какво ще направят", обясни психологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Катя Кръстанова сме станали жертва на дезинформация относно Истанбулската конвенция, която ясно посочва какво трябва да направи държавата по въпроса с домашното насилие.

Тя обясни, че в групата "Не си сама" огромен брой жени споделят първи прозрения, че са станали жертви на домашно насилие и започват да питат къде да потърсят помощ и какво да направят. 

"Много жертви на домашно насилие не знаят какво им се случва, докато не стане страшно и фатално. Да не мълчат, да се консултират, да не се колебаят, да пишат в групата или да кажат на приятели, на които имат доверие, да не мълчат, да не премълчават", призова психологът.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
куку
преди 3 месеца
Имате някакви изкривени семейни ценности и принуждавате хората да се правят на семейства, а те се мразят...Аз лично съм отгледана от религиозен ***, който на младини биеше майка ми, защото парите, които й даваха родителите й, не му стигаха...Пародия сте... Сигнализирай за неуместен коментар