Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

За година над 200 жертви на домашно насилие са потърсили адвокатска помощ

Председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева даде подробности

16.02.2023 | 10:35 Редактор: Тодор Петров

Парламентът разшири кръга на хората, които имат право на служебен адвокат. Това беше едно от изискванията към страната ни по Плана за възстановяване. За малко повече от година над 200 потенциални жертви на домашно насилие са потърсили адвокатска помощ.

"Изпълняваме проект за подобряване на достъпа до правосъдие на живеещи под прага на бедност хора. Разкрити са 3 пилотни център - във Варна, Стара Загора и Велико Търново. Адвокати заедно с ромски медиатори посещават тези общности и осъществяват мобилни консултации. В тези ситуации са установени лица, които са пострадали. Тази статистика е към ноември миналата година, числото може би е по-голямо", заяви в предаването "Директно" председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева.

Адвокатите разясняват правата на пострадалите и как може да бъдат защитени. Не всички обаче желаят да проведат производство по Закона за домашно насилие. 16 случая са завършили с издадена заповед от съда за защита от домашно насилие.

"Трябва много да се работи, за да знаят хората как да разпознавам домашното насилие. Имаме беседи в училищата, още там децата да бъдат обучавани как го разпознават", посочи Илиева пред Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че с последните изменения в закона са били увеличени видовете правна помощ. Има промяна и по отношение на лицата.

"Тези лица и при старата уредба са могли да получат правна помощ. Тези защити, които ще бъдат осъществени по правна помощ, която се допуска сега, в една голяма част няма да бъдат платени тази година", каза още Наталия Илиева.

Молби за правна помощ подават и лица, които не отговарят на условията. В тези случаи се налага Националното бюро за правна помощ да им откаже такава.

Гледайте целия разговор във видеото.