България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Подводният свят - все по-достъпен, привлекателен и със строги правила

Най-честите инциденти са свързани с липса на контрол на дишането, заяви Силвия Матерн

13.03.2023 | 09:26 Редактор: Елеонора Танева

Подводните спортове са едни от най-атрактивните, които привличат все повече туристи по нашето Черноморие.

"Гмуркането открива нов свят, дава ни се възможност да видим много красоти, животински видове, усещането под вода е различно. Тези спортове стават все по-достъпни, все повече организации ги правят, все повече са желаещите", заяви организаторът на курсове по подводно гмуркане и фотография Силвия Матерн в студиото на "България сутрин".

Тя се е сертифицирала за дълбочинно гмуркане през 2011 г., преди това се е гмуркала само с шнорхел и маска и е изследвали рифове и риби.

"Най-добре е да започнеш със сертифициращ курс, който учи на основните неща - дишане, правила във водата. Най-голямото предизвикателство е да осъзнаеш, че не си в нашата среда, да установим контрол над ума. В гмуркането има стриктни правила - не трябва човек да се гмурка сам, особено ако е начинаещ. Има придружител, който е отговорен да провери цялото оборудване преди потапянето, той ще те измъкне в критична ситуация", подчерта Матерн пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ най-честите инциденти са свързани с липса на контрол на дишането. Тя уточни, че когато дишането се ускори, бързо приключва кислородът в бутилката и тогава става критично, особено ако човек е на голяма дълбочина. Матерн посочи, че тренировките на дишането могат да започнат у дома, след което във вода, а целта е понижаване на пулса и задържане на кислорода за по-дълго време.

"Спускането може да бъде бързо, зависи от подготовката, но то е бързата част при гмуркането. Качването е бавен процес, събира се много физика и биология. При изкачването се отделя въглероден двуокис и азот, които с процеса на дишане ги контролираме и обработваме. При бързо качване на повърхността нашите кръвоносни съдове могат да експлодират", предупреди за най-голямата опасност Силвия Матерн.

У нас освен в Черно море, гмуркане се практикува и в язовири, където може да бъде видяна флора и фауна. Но като най-подходящи тя посочи дестинациите като Гърция и Турция - там температурата на водата е по-подходяща, а светът под повърхността - много по-разнообразен.

Гледайте целия разговор във видеото.