България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антон Станков: 12-годишното укриване на Илиян Тодоров е заради грешка в съдебната система

По думите на бившия правосъден министър след екстрадирането му в България убиецът директно ще влезе в затвора

07.03.2023 | 09:01 Редактор: Ирена Бакърджиева

След 12 години издирване в Узбекистан задържаха Илиян Тодоров. Той е осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло", случило се през 2009 година. Тодоров е задържан на 1 март в столицата на Узбекистан - Ташкент. Издирваният мъж се е опитал да лети до Истанбул с фалшив паспорт.

"До лъжеца стои крадецът, до крадеца - убиецът", цитира бившият министър на правосъдието Антон Станков в студиото на "България сутрин" и заяви: "Извършването на едно престъпление в много случаи води до следващо. Укриването от правосъдието е друго престъпление. Това лице е заловено с фалшив документ за самоличност. Предстоят му в Ташкент 2 процедури - нашето искане за екстрадиция и реализиране на наказателна отговорност на местно ниво в Узбекистан".

Той подчерта, че една от функциите на наказанието е и възмездието, след което уточни, че нормалният срок за екстрадиране е около 40 дни.

"По повод на това дело стана дума за гнилите ябълки в съдебната система. Това лице е осъдено от ВКС на доживотен затвор. Свидетели сме на неотвратимост на наказанието. Колкото и да се е укривал, все пак беше заловен. Защо се стигна до това - може би грешки в съдебната система. Не изключвам варианта да има производство, което поради бягството му да е било спряно", посочи Станков пред Bulgaria ON AIR.

Според него във всяка държава има хора, които се укриват от правосъдието, и това говори недвусмислено за признаване на вина. Станков отбеляза, че системата се е променила доста и че вижда развитието на правосъдието в България в областта на дигитализацията и улесняването на гражданина откъм достъп до правосъдие.

"Има крайно противоположни решения на инстанциите - от пълно оправдаване до осъждане на доживотен затвор. Това е странното в казуса. Едни и същи факти, едни и същи доказателства, но две инстанции ги интерпретират по коренно различен начин", каза Станков.

Станков коментира, че предстои да се направи набор от документи, който включва искането за екстрадиране на Тодоров и влязлата в сила присъда, след което добави, че след екстрадирането му в България Тодоров директно ще влезе в затвора.

"Съдебната система определено не е най-неработещият орган в държавата и особено последните 2 години се вижда. Много удобно се прехвърля вината, защото в съдебната власт все още няма добър медиен рефлекс, все още не се обяснява достатъчно добре какво се прави там, т.е. те са удобна жертва, не могат да се защитят", заключи Станков.

Гледайте видеото с целия разговор.