Делото "Соло" - символ на пробитата съдебна система и как оцапан с кръв живее свободен 12 г. (СНИМКИ)

Протестите срещу първоначалната оправдателна присъда не помогнаха на почернените родители да получат справедливост

06.03.2023 | 14:30 Редактор: Елеонора Танева
Делото

Едно от делата, превърнали се в символ на пробитата съдебна система, безспорно е за двойното убийство пред дискотека "Соло". 12 г. убиецът живееше свободен и в неизвестност, след като беше оправдан на първа съдебна инстанция. До днес, когато е задържан в Узбекистан, от Илиян Тодоров нямаше и следа. 

Жестокото двойно убийство беше извършено на 18 април 2009 г. на метри от Съдебната палата.

"Заклах трима! Карай бързо!", казал на шофьора на такси все още неизвестният касапин от Велика събота пред клуб "Соло", припомня "24 часа".

Четири часа след полунощ в самия център на София 21-годишният национален вратар по хокей Кирил Въжаров и 24-годишният му приятел Васил Александров са убити с нож. Още едно момче е прободено, но оцелява. Спортистът и компания празнували рождения ден на Васил.

Цяла вечер се забавлявали в клуб "Соло", където не е имало никакви спречквания между клиенти.

"Всичко беше страхотно, дори не сме пили много алкохол, повече танцувахме и затова останахме до толкова късно", разказва момиче от компанията.

Около 4 часа Въжаров, Александров, две момичета и още едно момче излезли на ъгъла на ул. "Позитано" и бул. "Витоша", за да спрат такси. Момчетата стояли на бордюра, когато с бърза крачка към тях се насочил мъж с нож в ръка.

Най-тежко бил ранен Кирил Въжаров, който успял само да каже: "Нещо ме убоде, май ме наръгаха!". После хокеистът се свлякъл и за секунди издъхнал.

По път към болницата починал и рожденикът Васил Александров. Третото пострадало момче било настанено във Военна болница. Предполагаемият убиец успял да избяга с такси. Камери заснели как мъж с бяла риза държи предмет в ръката си и го насочва към издъхналите младежи.

Той се предава два дни след двойното убийство, но е с променена външност - изрусен и с изрязани до кръв нокти на ръцете. Младежът е син на бивш общински съветник от БСП в Перник.

Илиян е арестуван, обвинен, а по-късно и изправен пред Софийския градски съд. На 9 декември 2011 г., дни преди 25-ия си рожден ден, обаче получава неочакван подарък. Съдия Румяна Ченалова и председателстваният от нея съдебен състав го оправдават за двете убийства.

Той излиза на свобода и повече никой не го вижда. Така през 2013 г. Върховният касационен съд го осъжда задочно на доживотен затвор. 

Никой не знае кога Илиян е напуснал страната. На 11 декември 2013 г. то публикува видеобръщение, в което твърди, че е невинен.

Снимки: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 1 година
бг класика ! няма ни съд ни прокоратура ... Сигнализирай за неуместен коментар