Бащата на една от жертвите пред "Соло": Не искам да виждам Илиян, отгоре има кой да гледа

Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан

06.03.2023 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

След 12 години издирване, Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство пред дискотека "Соло", е задържан в Узбекистан. Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция. А бащата на убития Кирил Въжаров не може да намери утеха. 

"За това нещо, което извърши, възмездие няма. Усещам едно удовлетворение, за 1-2 часа откакто научих, приятели му се обадиха щастливи", каза Въжаров.

Българската прокуратура официално е информирана от Интерпол за задържането на Илиян Тодоров, който през април 2009 година намушка смъртоносно с нож Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека "Соло" в София. Тодоров е бил обявен за международно издирване с европейска заповед за арест и червен бюлетин.

"В съобщението на Интерпол се сочи, че на 1 март на летището в Ташкент, при проверка на изход за полет към Истанбул, лицето е било спряно. В хода на проверката е установено, че паспортът, с който се е легитимирал Тодоров, е подправен, поради което е задържан. Случаят се разглежда от властите и прокуратурата в Узбекистан", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Извършителят на убийството се измъкна от правосъдието, след като веднъж беше пуснат на свобода от съдия Румяна Ченалова. Но след това е осъден на доживотен затвор. 

"Имаше една несправедливост на първа инстанция от една доста известна съдийка, която тогава го оправда и му позволи да се укрие, ясно ми беше, че на втора и трета инстанция той ще бъде осъден. През цялото време недоверието се пораждаше от такива нелепи съдебни умишлени грешки, всички работеха, но в един момент някои неща надделяват. Неговото освобождаване, дори да му бяха отнели паспорта, беше ясно какво ще се случи", коментира баща на убития Кирил Въжаров Михаил Въжаров.

За семейството на Кирил Въжаров удовлетворение от задържането на убиеца на сина им няма. "Не мога да си го върна, да го видя отново", каза още Въжаров.

След толкова години Михаил Въжаров не вижда смисъл в това да се срещне очи в очи с убиеца на сина си и да го попита "защо". 

"Наблюдавайки го на процеса, неговото нагло поведение тогава, неговата сигурност, че е над закона... Няма какво да се виждам с него, каквото е било, било, да си понася последствията, да си излежава присъдата, в крайна сметка отгоре гледат", сподели още Въжаров.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС