България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 90% от многофамилните жилищни сгради у нас се нуждаят от саниране

Висок е интересът в София и информираността на хората по програмата, заявиха Георги Илиев и Минчо Бенов

28.02.2023 | 08:18 Редактор: Вяра Димова

В столицата в район "Слатина" откриха център за енергийна ефективност. Целта му е да се помогне на хората при подаването на документите за кандидатстване.

"Основната цел е да бъде в услуга на гражданите, да ги преведе, ако има неясноти в процеса по кандидатстване. Ще има специалисти от всяка една област, представители на Министерството на регионалното развитие. Идеята за него ми хрумна, когато се сблъсках с това, че новата програма се различава от предишната. Най-големите притеснения са финансови, защото това, което се изисква, струва пари. Ако те не бъдат одобрени, средствата си остават за тях. Целта е да обясним, че обследванията са необходими за сигурността на гражданите", обясни кметът на район "Слатина" Георги Илиев в ефира на "България сутрин".

Според директора на Фондация "Хабитат България" Минчо Бенов, вече има висока степен на информираност сред хората по отношение на енергийната ефективност.

"През 2005 г. стартирахме кредитна линия за жилищна и енергийна ефективност - тогава беше екзотика. Сега, от гледна точка на цените на енергията, примера от предходната програма, хората виждат и се интересуват. Доказателство за информираността е високият интерес на хората да участват", коментира Бенов пред Bulgaria ON AIR.

Според анализ на Министерството на регионалното развитие на Световната банка, 93% от многофамилните жилищни сгради в България се нуждаят от саниране, стана ясно от думите на директора на Фондация "Хабитат България".

"Ако вземем еднофамилните жилищни сгради, които са по-голямата част от жилищните имоти в България, са с ниски енергийни характеристики и се нуждаят от подобряване", обясни Бенов.

Кметът на район "Слатина" обяви, че вече има заявени сгради, които ще кандидатстват и имат висок шанс. "Колкото е по-голяма сградата, толкова по-голям шанс има да се класира по-напред. Такива са критериите. Имаме 30 сгради направени", заяви Илиев и обясни процеса за кандидатстване. 

"Имаме и телефонна линия. Хората могат да дойдат и на ъгъла на ул. "Съединение" и "22 септември", където ще има специалисти от 12:30 до 19:30 ч. специалисти. Могат и да се обърнат и към сайта", поясни кметът.

Бенов обясни разликата между енергийната бедност и енергийна ефективност. По думите му енергийната бедност е категория, за която няма приета национална дефиниция. "Фокусът в разработването на дефиницията е тя да се използва в процеса на подобряване на енергийните характеристики на сградите, тъй като във всяка една сграда има домакинства, които не могат да си позволят участие", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.