Фандъкова: Центърът за енергийна ефективност ще намали потреблението на енергия

Сградата е предложена от район "Слатина", като центърът ще обслужва собственици в цяла София

27.02.2023 | 12:52 Редактор: Ирена Бакърджиева
Фандъкова: Центърът за енергийна ефективност ще намали потреблението на енергия

От утре ще бъде отворен Центърът за енергийна ефективност – София. Целта е да подпомогнем етажните собствености за кандидатстване по програмата за енергийна ефективност по Плана за възстановяване, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Това е може би най-важната мярка за намаляване потреблението на енергия и намаляване емисиите от CO2. Една задача, която сме си поставили, така че за нас е изключително важно да насърчим и подкрепим колкото се може повече собственици да се възползват от 100% финансиране по Плана до края на месец май", обясни столичният кмет, като подчерта, че след това идва втори етап на програмата.

Важно е да се уточни, че подаването на документи се случва по райони, тук само се получава помощ, ако гражданите не намерят информация онлайн.

Сградата е предложена от район "Слатина", като центърът ще обслужва собственици в цяла София.

"Във времето от 12:30 до 19:30 ч. всеки работен ден екип от 6 души, експерти в различни сфери от СО, ще обслужва хората както на място, така и онлайн, ще отговарят на въпросите им, ще подпомагат координацията между различните структури и звена, за да може да сме полезни на хората, така че нека да се обръщат към тях", обясни Фандъкова.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева уточни, че има две фази на кандидатстване – до 31 май 100% безвъзмездна помощ. "След това до края на годината има 20% съфинансиране, което ще изискваме от собствениците", посочи тя.

По думите ѝ откриването на центъра идва в много важен момент не само за да подкрепи осведомеността на хората, но и да ги вдъхнови да търсят възможности, да не се отказват от такива не само по ПВУ, но и по новите програми, които стартират в България.

"Тази проекта готовност, която ще получат собствениците чрез консултациите тук, може само да им бъде предимство във всяка една следваща фаза - било то на ПВУ или пък оперативните програми, финансирани от ЕС", подчерта Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Центърът за енергийна ефективност – София се намира на ъгъла на ул. "Съединение" и ул. "22 септември". Молбата към гражданите е първо да потърсят онлайн информация и ако те могат да намерят в сайта на СО, или имат допълнителни въпроси, тогава да се обърнат към центъра.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR