България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Писател: Левски е предаден заради пари, но не от поп Кръстьо

"Истината може и да боли, но сме длъжни да я знаем, за да я предадем на нашите деца", посочи писателят и историк Искрен Красимиров 

17.02.2023 | 09:28 Редактор: Тодор Петров

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: "Кой предаде Левски?" и "Кой уби Ботев?". Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет. 

Авторът на книгата "Да предадеш Левски" – Искрен Красимиров, прави свой прочит на фактите и дава отговорите на тези въпроси.

"Книгата не е академичен труд, а любопитно четиво за широката публика. Цитирал съм най-новите открити документи, като давам своята трактовка на много познати факти и събития", посочи той в ефира на "България сутрин".

Красимиров подчерта, че разглежда предателството на Левски не като еднократен акт, а като цялостен процес, в който участват всички негови съратници.

"Рано или късно предават него по физически начин, или предават идеите на Левски и Вътрешната революционна организация. В първия раздел разглеждаме механизма на предателството. Отново става дума за пари. Заради тях Левски е предаден", каза историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му конспирациите не са спирали вече 150 години. 

"Набеден е поп Кръстьо, но фактически "крадецът вика дръжте крадеца". Няма никакви документални свидетелства, че той е предал Левски. Напротив, той не е знаел къде се намира. Защо не го разпознава в Ловеч и не си взима наградата? Крайно време е да спрем с тези басни от десетилетия, че Ботев е загинал от черкезки куршум и че Левски е продаден от поп Кръстьо", настоя Красимиров.

За него най-силният завет на Левски е да се обединяваме и да не гледаме раса, религия и убеждения - да вървим напред и да направим нова България. 

"Търсете истината. Тя може и да боли, но сме длъжни да я знаем, за да я предадем на нашите деца и да изчистим този ореол на предатели. Всички трябва да бъдем горди, че сме наследници на Левски", изтъкна писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
3 rate up comment rate down comment 0
Лусия
преди 1 година
Ако истината не е доказана с автентични документи, всяка истина е полуистина! Сигнализирай за неуместен коментар
2
15 rate up comment rate down comment 1
до 1
преди 1 година
Няма и да ни попитат. Защото се пенявим само в интернет, но никой не излиза на истински протести. Всеки народ си заслужава сътбата! Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 12
Те така и
преди 1 година
Наще *** в парламента,продадоха ни задниците на западнопропадналата пропаганда!Само предатели в таз държава.ВЪН ОТ НАТО И ЕС ВЕДНАГА!КОЙ БЪЛГАРИН БЕШЕ ПОПИТАН ИСКАТЕ ЛИ САЩ И ЕС ДА ВИ УПРАВЛЯВА??? ВРЕМЕ Е ДА СЕ РИНЕ ДЖЕНДЪРСКИ ***!!! Сигнализирай за неуместен коментар