Показаха оригиналното тефтерче на Васил Левски в Националната библиотека

Ценният документ е част от изложба по повод 150 години от обесването на Апостола

16.02.2023 | 19:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Оригиналът на тефтерчето на Васил Левски можеше да бъде видян днес само за 4 часа в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Ценният документ е част от изложба по повод 150 години от обесването на Апостола на свободата.

Тефтерчето на Левски можеше да бъде видяно само в интервала от 11 до 15 часа. След това беше върнато в трезора на Българската народна банка, където се съхранява. 

"От съображения за запазване на документа, тъй като всякакви външни атмосферни влияния, светлини влияят на документа, все пак той е на 150 години", обясни д-р Руслан Иванов от Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

В това тефтерче Левски е записвал лични бележки, сметки, рецепти за лекуване на различни болести. В него той си е водил записки до последните дни на живота си. 

"Още когато тръгва от Ловеч, Апостолът прибира комитетския архив в самара на коня, когато е заловен, самарът и конят не са претърсени и по този начин е запазен архивът на Апостола", разказа д-р Иванов.

В експозицията са включени и дигитални копия на тефтерчето, както и други документи и фотографии, свързани с живота и делото на Апостола. Изложбата ще продължи до 10 март.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Заповядано е било веднага да се прибере тефтерчето на Левски - същото тефтерче имал и Про100 Киро - в неговото цифрите били с по 6 и 9 нули. Не може така - не може жалкото тефтерче на Левски да се конкурира с тефтерчето на парапета ! Сигнализирай за неуместен коментар