Държавният архив в Бургас откри неизвестен марш, посветен на Васил Левски

За първи път публиката ще може да го чуе на 3 март

10.02.2023 | 14:00 Редактор: Михаела Димитрова

Държавен архив - Бургас откри неизвестен досега марш, посветен на Васил Левски. Негов автор е композиторът на "Химнът на независимостта" маестро Георги Шагунов. Днес за първи път маршът беше изпълнен пред Bulgaria ON AIR от Градския духов оркестър. Пред публика за първи път ще той ще прозвучи на 3 март, когато отбелязваме Националния празник на България.

"Има жизненародстно звучене, затова не е редно да бъде изпълняван в дни, когато имаме заупокойни молитви на наши герои. Към тази партитура авторът е написал и текст, който  разказва самото произведение", коментира диригентът Атанас Камиларов.

"Партитурата на маестро Георги Шагунов датира от 20 юли 1948 година, а той я е съхранявал в архива, заедно с всички негови документи. Тази година отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола", разказва директорът на "Регионален държавен архив" Данка Георгиева, като допълва, че е предложила на духовия оркестър да разучи музиката, за да ѝ вдъхнат нов живот. 

"Това е писано от бургаски композитор, ние отдавна свирим негова музика, но този марш за първи път го виждаме. Интересното е, че е от друга епоха и друг стил", казва музикантът Мишел Димитров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.