България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Не знаем дали живеем в защитени сгради, трябва да вземем мерки

Читателите на dnes.bg се вълнуват още повече от темата след земетресението в Румъния

17.02.2023 | 09:19 Редактор: Михаела Димитрова

Земетресението е сред темите, които най-много вълнуват читателите на dnes.bg. Това сподели главният редактор на сайта Александър Попов в "България сутрин".

Хората са продължили да четат още повече по темата след земетресението в Румъния. "То ни подсказа, че и ние не сме застраховани. Най-интересна може би се оказа темата за сградите. Останах с впечатлението, че не знаем всеки един от нас дали живее в защитена сграда", коментира още Попов.

По негови думи се цитират проценти за опасни сгради, но обществото не знае къде се намират те. "Ако не вземем мерки, ще си говорим след всяка трагедията, че са правени преустройства. Не може всеки да си прави, каквото иска. Трябва да се носи отговорност, когато е нарушена сигурността на една сграда заради дадено преустройство", каза още журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Интерес за читателите са предизвикали и заявките на политическите сили за предстоящите парламентарни избори през април, особено тези на ГЕРБ и новата коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България". "Първите социологии им дават приблизително равни резултати. Засега няма особен ентусиазъм тази нова коалиция да има по-висок резултат от този, който е имала до момента", коментира главният редактор на dnes.bg.

Според Попов ще е любопитно какво доверие ще съберат политически играчи като НДСВ, които са добре познати на хората от предишни избори. "В политическото говорене някак все едно жертват тези избори в името на местните избори. Повече се говори колко са важни те, отколкото сегашните парламентарни", каза още гостът.

По негови думи сега процентите на гласувалите може да са по-високи, тъй като броят на населението е намалял.

Гледайте целия разговор във видеото.