13 вторични труса последвали земетресението в Румъния, няма връзка с бедствието в Турция

В населените места в епицентъра магнитудът е бил 7 по скалата на Рихтер

15.02.2023 | 14:02 Редактор: Петя Кръстева

13 вторични труса са регистрирани след вчерашното земетресение в Румъния, което беше усетено и у нас. То е най-силното в окръг Горж за последните 200 години. За сеизмолозите е изненада, че този разлом се е активизирал отново. 

В населените места в епицентъра на труса магнитудът е бил 7 по скалата на Рихтер. Директорът на Националния институт за физика в Румъния Константин Йонеску заяви, че земетресението е усетено на голяма територия - чак до Сърбия и Унгария. 

"Магнитудът беше от 6 до 7 по Рихтер, но имаше места в епицентралната зона, където надвишаваше 7. Това е известен сеизмичен район, със слаба активност досега. Това, което се случи, е най-високият сеизмичен интензитет за последните 200 години от областта", поясни той. 

В България земетресението е усетено най-силно в Монтана, Враца и Видин. 

"След земетресението се наблюдават около 13 вторични труса, но нито един от тях не е усетен на територията на страната", коментира доц. Пламена Райкова.

Според сеизмолозите директна връзка между земетресенията в Турция и Сирия, и това в Румъния няма. 

"Това, което наблюдавахме през последните три дни в Румъния, е поредица от земетресения, а най-силното беше това вчера. Очакванията са сеизмичната активност в района на Горж да започне да намалява", допълни доц. Райкова.

За по-нататъшна обработка на данните от земетресението ще бъдат инсталирани три сеизмични станции, както и 5 GPS станции за наблюдение на движението на разломите. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС