България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екоминистърът: Не изпълняваме задълженията си за декарбонизация по ПВУ

ЕК е стартирала две наказателни процедури срещу България в областта на управлението на водите, съобщи Росица Карамфилова

16.02.2023 | 09:26 Редактор: Петя Кръстева

Планът за възстановяване отвори много въпроси - ще загубим ли средства, или просто парите по втория транш ще се забавят, a също и ще успее ли България да изпълни ангажиментите си за намаляване на вредните емисии с 40% до 2025 г. 

По нашите анализи и според изказванията на вицепремиера Пеканов, вече сме в неизпълнение на Плана за възстановяване в сектора на декарбонизацията, тъй като политическата, икономическата и геополитическата обстановка доведоха до необходимостта от максимална работа на въглищните централи. За 2022 г. не само не сме намалили емисиите, а дори и очакваме тяхното повишаване. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ България може да предложи на Европейската комисия няколко конкретни мерки, така че да не ни бъде отказано предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Сред тях са посочването на ясни отговорности - колко ще струва, какви са алтернативите и реализируемите цели. Преговорният процес ще забави втория транш по Плана", подчерта тя. 

Според Карамфилова "нерегламентираното изхвърляне на отпадъци е язвата на нашето общество".

"Управлението на отпадъците на местно ниво е ангажимент на местната власт. Поемаме сериозна инициатива за почистване - регионалните инспекции канят кметовете на разговори, набелязват се точките, където има изхвърлени отпадъци и се дават предписания", коментира Карамфилова. 

Служебният министър призна, че ведомството няма достатъчно служители, които да проверяват сигналите за нерегламентирано изхвърляне на боклуци. 

"Налагането на санкции не е достатъчен инструмент за превенция. Може би е необходима и промяна на политиката - трябва да фокусираме усилията си върху превантивните инструменти", смята тя.

Карамфилова цитира данни, според които за миналата година са наложени 48 глоби на кметове заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, но "проблемът остава". 

Пред Bulgaria ON AIR гостът съобщи, че ЕК е стартирала две наказателни процедури срещу България в областта на управлението на водите. 

"Очаквах наказателната процедура, беше въпрос на време да ни бъде предявена. Първата процедура срещу нас е за неизпълнение на ангажименти по линия на рамковата морска директива, а втората - за управление на плановете за управление на рисковете от наводнения и речните басейни. Вече имаме сериозна активност по отношение на морската", изтъкна Карамфилова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
JJIvanov eng. geolog
преди 1 година
ПСи активирнаи на власт в Брюксел провеждат нагъл терор срещу европейските народи.Вместо да блокират веднага тежките увреждания на климата с нагло престъпни оръжия те тръгват да харчат десетки трилиони евра за НЕДОКАЗАНО ЗЕЛЕНИ ТЕХНОЛОГИИ. ИЗграждането на хиляда мегавата инсталирана мощност с фотоволтаични панели води до много по тежки увреждания на околната среда,б биосферата и флимата от над 5 000 мегавата мощности от ТЕЦ..Данните са след тестове с самолети над Европа..Фотоволтаичните ске ... Сигнализирай за неуместен коментар