От наводнените карловски села готвят блокада в сърцето на София, страхуват се от ново бедствие

Недоволството им е заради бездействието на държавните институции

24.01.2023 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Жителите на едно от наводнените карловски села - Слатина, обмислят протести на жълтите павета и пред президентство в София заради бездействието на държавните институции. Хората живеят в страх, че може отново да бъдат наводнени, а инфраструктурата все още не е възстановена.

Четири месеца и половина след потопа, от разрушените мостове в Слатина, само един е проходим, но и той не е обезопасен. Възрастните хора от горната част на селото са принудени да ходят с километри пеш до магазина, за да си купят най-необходимите продукти.

"Аз обикалям и ще се върна чак нагоре", сподели жителка на селото.

"Този е единственият мост, който свързва селото. Той е направен с подръчни материали, имаше пешеходни мостове, защото хората от горния край трябва да слязат, да обикалят и да отидат до пощата, магазина", коментира Ангелина Нешева, която е жител на Слатина.

Хората живеят в страх, че при по-обилни дъждове и снеговалежи отново може да бъдат наводнени, а коритото на реката все още не е укрепено.

"Мостът, който свързва двете части на селото, ще падне, подкопан е. Проблемът ни е, че минават тежки автобуси, тежки камиони, бусове, няма да имаме връзка", възмути се Пенка Маркова.

"Над тези дерета, които наводниха селото отгоре, има готови диги, при следващ дъжд, които не са разчистени, отново ще пометат и ще залеят всичко", допълни Пенка.

Мостът между Слатина и съседното село Розино също е разрушен. От община Карлово заявиха, че е обявена обществена поръчка за проектиране и възстановяване на двете дерета, и двата моста в селото и предстои да бъде избран изпълнител.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.