Четири месеца след бедствието в Карловско: Без помощ от държавата, местните на протест

Все още има разрушени мостове, а част от пострадалите хора живеят на фургони

12.12.2022 | 14:07 Редактор: Вяра Димова

Протест затвори Подбалканския път София-Бургас. Жители на наводнените в началото на септември карловски села Богдан, Каравелово и Слатина блокираха шосето. Хората разказват - инфраструктурата в селата все още не е възстановена, а институциите си прехвърлят отговорността.

Четвърти месец след водното бедствие улици в селата Богдан, Каравелово и Слатина продължават да са без асфалт. Все още има разрушени мостове, а част от пострадалите хора живеят на фургони. Недоволните местни жители излязоха на протест. 

"Тези мостове паднаха и трябва да се вземат мерки, за да може спокойно да се движим с тези автомобили и децата няма откъде да минават да отиват на училище", твърдят протестиращи.

"Дърва има колкото искате, само че борбата сега е кой ще ги реже, кой ще ги кара", коментират жители.

До момента хората от пострадалите общини са получили от държавата само еднократната помощ от 375 лева. Разпределени са и събраните от дарения 1,6 млн. лв., но според местните има домакинства, до които те още не са стигнали.

Протестиращите са изпратили 17 искания до държавните институции, от които зависи решаването на проблемите им. Община Карлово има изготвен план за възстановителни дейности до края на тази и следващата година

"Никога, нито аз, нито представител на държавата, сме твърдели, че може за 3, 6 месеца да възстановим това огромно поражение. Чака ни упорита работа за 2023г. За част от нея има финансиране, за друга очакваме от Междувемедомствената комисия", каза кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.