Природно бедствие или човешка намеса - откриха много трупи в горите над Карлово

Над 50 жандармеристи са командировани, за да охраняват пострадалите села от мародери

09.09.2022 | 19:19 Редактор: Теодора Патронова

След министъра на земеделието, днес и министърът на вътрешните работи направи проверка в горите над пострадалите Карловски села. На втори септември дъждът свали тонове кал и опустоши десетки къщи и инфраструктура. 

Спешната проверка трябва да установи дали отсечени дървета са причината да се образуват бентове и водата да стигне до селата на вълни. Вътрешният министър Иван Демерджиев е категоричен, че ако това е причината, трябва да има разследване и наказания, но специалистите твърдят, че до селата не са стигнали отрязани дървета, а само изкоренени, което изключва версията. Иначе в наводнените села от днес ще охраняват 12 екипа на жандармерията.

17 джипа тръгнаха рано тази сутрин на проверка по върховете на Средна гора. 

"Това, което констатираме на прима виста е, че има значителни количества дървени трупи, които не са извозени, но според компетентните лица би трябвало", обясни Демерджиев.

Според закона, когато се режат дървета в гората, 10% от общата дървена маса трябва да остане там. Като идеята е тя да се превърне в хумус или в местообитание на различни животни. 

"За първи път наблюдават 8 часа застой на такъв облак", каза директорът на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов.

Комбинацията от силния дъжд и стръмния наклон, буквално предизвикват кална лавина. Със силата на гравитацията, потокът помита всичко по пътя си. Но експертите са категорични.

"Няма нито едно дърво, което е тръгнало от сечището посока реката", смята Стоян Тошев от Изпълнителна агенция по горите.

"Това теоретично е възможно, такива несъбрани материали да окажат влияние върху токова събитие, но вчера ние не установихме такова нещо", обърна внимание служебният зам.-министър на земеделието Валентин Чамбов.

Живеещите в бедстващите села са сигнализирали към МВР, че реката носи освен изкоренени, но и отсечени дървета. За да стане ясна истината, случаят се разследва от Националната следствена служба. И докато проверката на МВР ще даде резултат до 10 дни, не е ясно кога прокуратурата ще намери отговорите на важните въпроси.

А освен разследващи, над 50 жандармеристи са командировани, за да охраняват селата от мародери Екипите са събрани от различни точки на страната.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК