България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Невяна Владинова: Набираме средства за пострадалите от наводненията в Карловско

"Ако гимнастичките ни играят, както могат, веднага ще вземат квоти за Олимпиадата", категорична е тя

09.09.2022 | 09:42 Редактор: Петя Кръстева

"Златните" момичета събират средства за пострадалите от наводненията в Карловско.

Идеята се роди, след като видях всички тези хора, които са затворници в домовете си. Изключително тъжно е да видиш някой, градил нещо цял живот, да го губи за секунди. Исках и ние да станем част от екипа, който да помогне на тези хора. Това заяви вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Невяна Владинова в ефира на "България сутрин".

Кутия за дарения вече е била поставена на продукцията на националния отбор. Такава ще има по време на мастъркласа, който е планиран за неделя в зала "Арена Армеец", а също и на Световното първенство по художествена гимнастика. 

"Мислим да изпратим средствата директно в общината, но и ще посетим селата, за да видим хората", поясни тя, като допълни, че редица международни федерации, в които членуват българи, също преживяват случващото се тук и биха помогнали.

Владинова коментира и подготовката на Световното първенство по художествена гимнастика.

"Много дълго се подготвяхме за него и мислехме с какво да е по-различно от предходното. Феновете могат да очакват много българско Световно първенство с голям брой участници. Идват 62 държави, 30 ансамбъла и между 80-90 индивидуалистки. Ще има зрелищна битка за титлите и медалите, защото това е и квалификация за Олимпиадата", каза тя.

Вицепрезидентът на БФХГ подчерта, че в Световното първенство ще участват Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбълът ни, който има ново съчетание.

"Нашите основни конкурентки ще бъдат Италия и Израел. В ансамблите - Испания, Франция, Гърция. Амбицията на съперниците ни много се разрасна, което е много хубаво, защото спортът напредна много за една година", смята Владинова. Според нея, ако гимнастичките ни играят както могат, веднага ще вземат квоти.

"Целта ми като посланик на Световното първенство е да достигнем до много повече хора, да покажем, че спортът може да бъде социален феномен. Надявам се все повече малки момиченца да проявят интерес към художествената гимнастика, защото отваря много врати и създава силни характери", обобщи Владинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК