Губим пари при предоговаряне на ПВУ? Радев: Нужна е стратегия

"Трябва стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора", заяви Гълъб Донев

17.01.2023 | 20:09 Редактор: Вяра Димова

Две водноелектроцентрали на река Дунав предвижда разработената от енергийното министерство стратегия за развитие на енергетиката в следващите 30 години предвижда изграждане на две водноелектроцентрали на река Дунав.

Документът беше представен официално днес. Първата централа, която ще е с мощност 840 мегавата и ще е при Никопол - има проучвания и оценка. Заедно с ВЕЦ-а ще се изгради и още един мост над Дунав. 

Втората централа се предвижда да е при Силистра. Ще се продължи и мегапроекта Горна Арда. Документът предвижда и четири нови ядрени блока - два на площадката в "Белене" и два в АЕЦ "Козлодуй". 

Преди да се реализират тези проекти обаче на служебния кабинет му престои да предоговори частта "Енергетика" от Плана за възстановяване и устойчивост с Евросъюза. Според енергийния министър така страната ни може да загуби пари.

"Едно служебно правителство, поставено пред такива условия, да организира само избори, кризата го поставя в ситуация да взема решения, които имат ефект с дългосрочен хоризонт. Затова е нужно да има стратегия ", заяви президентът Румен Радев.

"Без стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора, всяко правителство ще напомня на човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението. При договаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост, е немислимо без стратегическата визия за развитието на енергийния сектор за следващите поне 30 години", заяви премиерът Гълъб Донев.

"Не правим кардинални промени", коментира енергийният министър Росен Христов.