България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Земетресението може да доведе до бум на паник атаки, с оцелели и спасители трябва да се работи

"Трябва да има хора, които да им повтарят, че оцеляването им е ценно", категорична бе Ева Василева

10.02.2023 | 08:27 Редактор: Петя Кръстева

Оцелелите от природното бедствие в Турция изпитват огромен страх да се приберат в домовете и избират да нощуват в колите си.

Нормално е това да се случва, тъй като нивата на стрес са високи. Има вероятност много от тези хора да развият посттравматично стресово разстройство в първия месец от събитието. Това състояние има различна симптоматика, която е близка до депресивната и тревожната. Възможни са психотични състояния - високо ниво на гняв или страх. Човешкото съзнание не може да поеме мащабите на случилото се. Едно от най-важните неща е да се работи с тях през първите 72 часа. Трябва да има хора, които да им повтарят, че оцеляването им е ценно. Това заяви кризисният психолог Ева Василева в ефира на "България сутрин". 

По думите ѝ би било много важно пострадалите хора да работят с психолози в групи. 

"Стресът може да се отрази и на хората, които помагат. Ако близките им забележат необичайно поведение, трябва да знаят, че това е естествен процес и може да имат нужда от помощ. В основата стои човешката подкрепа - присъствието на други хора", поясни тя. 

Според нея кризисно консултиране за период от 1-3 месеца е добър вариант, тъй като част от посттравматичните ситуации могат да се развият по-късно - след месеци или дори години. 

"Това състояние може да доведе до злоупотреба с вещества в опит емоциите да бъдат неутрализирани. Това е моментно състояние на анестезия", отбеляза гостът пред Bulgaria ОN AIR.

Психологът е на мнение, че най-податливи на депресивни състояния, причинени от видените кадри от опустошителни събития, са децата и възрастните хора

"След стартирането на Ковид пандемията и войната в Украйна имаше бум на паник атаките. За съжаление, сега вероятно също ще има такова нещо. Има случаи, в които психолозите не могат да помогнат, тъй като волята за живот е индивидуална ", каза тя.

Гледайте целия разговор във видеото.