България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филмът "Смирен" - за борбата между амбициите и реалния живот

Режисьорът Светослав Драганов и актьорът Христо Петков разказаха повече за лентата

06.02.2023 | 09:22 Редактор: Петя Кръстева

От 10 февруари в кината в цялата страна всички ще могат да разберат какво се крие зад филма със заглавие "Смирен". Авторите издават единствено, че това е история за амбициите, лутането и живота, който просто се случва. 

"Филмът разказва за няколко дни от живота на един режисьор на документални филми. Разбира, че лентата му няма да участва във фестивала, на който очаква да бъде представена, а междувременно научава и че една от героините му е болна. Той иска да заснеме нов финал на филма си, в който героинята и синът ѝ се прощават. Има общи неща между лентата и моята лична история", заяви режисьорът Светослав Драганов в ефира на "България сутрин". 

По думите на актьора Христо Петков работата по изграждането на образа на главния герой е била изключително интересна.

"Това че Светльо прави документални филми, го кара да забелязва всичко, което се случва около него - има око за за нещата и веднага ги включва във филма. Снимахме около един месец. В него има много от нашата лична история", сподели той. 

Пред Bulgaria ON AIR Драганов отбеляза, че лентата е трябвало да носи името "Директор на водопад", тъй като "описва живота на режисьорите". 

"Филмът е достатъчно отворен, за да види всеки в него нещо, което би му повлияло или би го променило", категоричен бе Петков. 

В състава на лентата влизат актьорите Мирослава Гоговска, Мария Статулова и Борис Луканов. До тях се нареждат и хора, които не са актьори. "Търсех точните хора за дадена роля, а те понякога не са актьори", посочи режисьорът.

След премиерата на филма предстои национално турне, което ще премине през Враца, Благоевград, Търговище, Варна, Ловеч, Плевен и Търново.

Гледайте целия разговор във видеото.