България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономическата несигурност пропъжда българите от родината, деца следват родителите си

Изводите от проучването обобщават доц. Мила Маева и гл. ас. Мина Христова

03.02.2023 | 09:00 Редактор: Михаела Димитрова

Над 770 хил. българи имат нагласата да напуснат България според данни от анкета на НСИ за нагласите за емигриране при последното преброяване на населението през септември 2021 г.

Политическата, социалната и икономическа несигурност и войната са сред причините за тези нагласи.

"Не е изненадващо, че процентът на желаещите да емигрират е толкова висок през последните години. На едно от последните места са социалните мрежи. Те обвързват хората, които са роднини на емигранти, което за нас беше много интересно като част от проучването", уточни ръководител на проекта "Останали" доц. Мила Маева в студиото на "България сутрин".

На въпроса как социалните мрежи могат да повлияят на избора ни къде да живеем, доц. Маева коментира, че всеки един от нас има роднини, които живеят в чужбина и си изгражда образ за живота там. "Той е до голяма степен положителен и свързан с финансовите резултати от емиграцията. Именно това провокира много българи да напуснат страната", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Според гл. ас. Мина Христова това, че родителите на едно дете са в чужбина, може понякога да е повод за гордост за тях.

"От друга страна води до други проблеми. Отраженията могат да са от всякакво естество, психологически характер, от характер на мотивация, дали децата имат желанието да продължат училище или да работят добре, дали контролът и възпитание могат да се осъществяват от предходното поколение. Появяват се дупки в обществото, когато не можем да договорим коя точно е нашата среда. Поглеждаме на Запад, вземаме нещо оттам и това е едно от теченията, които текат обратно към България", заяви още Христова.

"За нас последните няколко години беше интересно как тези, които емигрират, се отразяват на тези, които остават в страната. Често се фокусираме върху тези, които напускат. Беше интересно, че успяхме да обхванем и възрастните хора, които живеят самотно в страната и тези, чиито деца няма да се върнат повече", сподели доц. Маева.

Като най-предпочитани дестинации за емиграция гл. ас. Мина Христова определи държавите от Западна Европа, които според нея са привлекателни за не малка част от хора, включително и САЩ. 

Наблюдения показали, че черпенето на култура от западното общество може да предизвика промяна на политическата ситуация в България, както и вкарването на идеи за протести в малки села.

"Можем да кажем, че младите хора, които заминаха, са натоварени със социалните стереотипи, обществото започна да разчита на тях", допълни още тя.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
искам пари, за да жи
преди 11 месеца
Както вие искате лукс и пари, така и аз... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
да
преди 11 месеца
Имам един живот и имам нужда от пари, за да живея...Искам комфорт и приятен живот...Закъснях с решението да работя навън и съжалявам... Сигнализирай за неуместен коментар