Хасково измести по бедност Видин, градът е най-слабо икономически развит у нас

Жителите на областния град твърдят, че кризата се усеща, други виждат добри условия за развитие

02.02.2023 | 18:55 Редактор: Вяра Димова

Най-бедната област в страната вече не е Видин, а Хасково. Това сочат данните за икономическия растеж по региони след пандемията. Според живеещите в областта обаче тя се развива и дори привлича нови инвестиции.

Икономическото възстановяване от пандемията от Ковид-19 пренареди най-слаборазвитите икономически области на България. Така Хасково попадна на дъното по икономическо развитие. 

"Това най-вероятно се дължи на различни темпове на възстановяване през 2021 г. Трябва да се има на предвид, че разликите са много малки. Първите 10 области се нареждат в диапазон от 10 000 лв. на човек до 15 000 лв. на човек. Съответно най-вероятно това няма да е последното разместване, което ще видим. Няма да се учудя, ако видим едно възстановяване на предкризисните стойности", коментира икономистът Адриан Николов.

Част от жителите на областния град казват, че кризата се усеща, други обаче виждат добри условия за развитие. В същото време безработицата в областта е ниска, няма и затворени предприятия. 

"Реализация има през 2022 и 2023 г., очакваме големи инвеститори в нашата община. Малко от производствата, които са в Хасково,  правят износ. Ние сме търговски град и бизнесът се занимава с внос и търговия", заяви кметът на Хасково Станислав Дечев.

Само за миналата година в община Хасково са влезли близо 3 млн. лв. от данъци за купуване на коли или имоти, казват още местните власти. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.