България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не само няма да останем без горива, но и не се очаква скок в цените им

"Най-изгодно за нашата рафинерия е да преработва руско гориво, руски нефт", каза Димитър Хаджидимитров

02.02.2023 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова

От 5 февруари горивата, произведени от руски петрол у нас, ще може да се изнасят само към Украйна. Заради това се породи и притеснението ще се променят ли цените при горивата.

"Няма поводи за притеснения, рафинерията си работи с нормални темпове. В последните 3 седмици се наблюдава засилен внос на другите сортове нефт през Турция. За месец-два не може да гарантираме, че няма да има промяна в цените, но да речем в следващите седмици няма да има на колонките у нас. Единствено ще има промяна в цените на метана, там ще виждаме под 3 лв. за кг", каза председателят на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров в "България сутрин".

По думите му в момента е икономически изгодно да се кара на метан.

"Руснаците нямат интерес да спрат рафинерията. Имат интерес рафинерията да работи. Друг беше случаят в Италия. В момента в нашата страната горивата, които се произвеждат, са много по-евтини от останалата част в региона. "Лукойл" предприема стъпки, за да се запази производството и нещата да бъдат под контрол. Няма никакво основание за притеснение, че у нас няма да има дизел. Хората не трябва да се притесняват, горива ще има, ако не стане страхотна авария", допълни Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

А за нефтопровода през Гърция той сподели, че нещата все още са на идейна част: "Ще е необходимо поне 7-8 години да се случи, ако въобще се финансира и има смисъл да се прави. При положение, че войната свърши и нещата се стабилизират - най-изгодно за нашата рафинерия е да преработва руско гориво, руски нефт, защото е най-евтин."

Попитан дали и цените на бензина ще останат на същото ниво, което са в момента, той отговори: "В следващите седмици ще останат такива. Ако има някакво увеличение, ще е много малко. Потреблението в момента е много ниско, едва ли ще увеличат цените по колонките."

Димитър Хаджидимитров подчерта, че цените извън България са поне с 30 ст. по-високи.

"Всякакъв тип биогорива са по-скъпи от основните горива, така че не виждам логика. Може би е решение, за да се уплътни производството на земеделската продукция. В момента един от най-големите производители на торове мина на отопление със слама, което им е 3 пъти по-евтино от стандартните", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.