България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Симидчиев: Ако искаме по-модерно здравеопазване, трябва да сме готови да го финансираме

Личните лекари искат таксата за преглед да бъде 1% от минималната работна заплата

31.01.2023 | 09:31 Редактор: Ирена Бакърджиева

Личните лекари поискаха таксата за преглед да се увеличи. Заговори се за това тя да стане 8 лева.

"Те не искат да се увеличи таксата, искат да се възстанови това, което беше до 2012 г. Тази такса, която е предназначена, да няма свръхупотреба в здравеопазването, да се възстанови на това ниво, което беше тогава - 1% от минималната работна заплата (МРЗ). Целта е да няма свръхупотреба на публичен ресурс", заяви пулмологът и член на Комисията по здравеопазване в 48-ото НС д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин".

Гостът обясни, че сегашната такса е останала на нивото на МРЗ през 2012 г., докато МРЗ сега се равнява на 780 лв., а таксата формира прихода на определени групи от здравната система. Той напомни, че има групи, които са частично или напълно освободени от тази такса. Ако се премахне таксата, трябва да се постави друго ограничение, например право на само 2 прегледа месечно, стана ясно още от думите на д-р Симидчиев.

"Самото ниво на таксата не е дискусията в момента. Дискусията е как да доставяме повече качество, как хората да са по-доволни от здравната система. Тези, които имат проблем с такса от този размер, вероятно са хора, които нямат МРЗ, дори и пенсионерите. Това може да са хора без доходи, което значи, че не допринасят към здравната система. Трябва да се намерят механизми, по които те да бъдат социално подкрепени, но това не може да става за сметка на всеобщото премахване или понижаване на потребителската такса", посочи д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че ако искаме по-модерно здравеопазване, трябва да сме готови да го финансираме, но то трябва да не ограничава достъпа, а да доставя много по-високо качество.

"Имаме много повече грип, отколкото имаме Ковид. Имаме грип, който хората трябва да отличават лесничко, когато се разболеят. Обикновено, когато човек се разболее от някоя от респираторните инфекции, симптомите са горе-долу еднакви. Винаги е имало букет от респираторни вируси, които се случват през зимата, просто сега обръщаме малко повече внимание", отбеляза д-р Симидчиев.

Пулмологът поясни, че има два медикамента за грипа, които ако се вземат в началото на боледуването, го правят много по-леко. За рисковите групи тези медикаменти трябва да са лесно достъпни. Има и профилактика, която се прилага към рисковите групи, тя трябва да е широко позната и използвана.

"Преди Ковид ваксинацията за грип беше около 2% от населението. За Ковид се ваксинирахме около 30% от населението, сега грипната ваксинацията е малко повече – около 6-7% от населението, но е далеч от нивата, които са в развитите страни", изтъкна д-р Симидчиев.

Той посъветва да сме по-внимателни, за да бъде грипната вълна по-лека и да избегнем национална грипна епидемия.

Гледайте видеото с целия разговор.