Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ставаш от операционната маса и отиваш на работа: Кошмарът да си личен лекар в България

Нямаме бюджет в здравеопазването, нямаме и рамков договор, алармира д-р Миндов

30.01.2023 | 20:54 Редактор: Тодор Петров

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар да бъде увеличена. Това искане излезе на дневен ред. 

Председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари - д-р Георги Миндов, е на мнение, че това е типичен пример за отвличане на вниманието от големите проблеми в сектора. 

"Създава се проблем с потребителската такса, сондира се какво ще се случи и се дава решение. Потребителската такса не е проблем за никого. Говорим за един процент, просто ще се актуализира. Нямаме бюджет в здравеопазването, нямаме и рамков договор. Имаме 100 предложения, сигурно са и повече. Промени се правят с финансиране, не се правят с орязване на финансите", настоя той в предаването "Денят ON AIR". 

"Понеже нямаме бюджет, дайте да изкрънкаме от хората. Излизаме пред хората и: "Моля ви се, дайте някой лев". В момента съм ЕООД. Имам договор с Фонда, в момента той е изтекъл. Това никой не го интересува. Искам да ми се заплаща от Фонда за труда, квалификацията и отговорностите", подчерта д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Общопрактикуващият лекар отбеляза, че сме първи по смъртност в Европа, а лекарствата ни са на европейски цени. 

"Лекарският труд остана в пъти под цените на колегите ни в Европа. Няма как младите лекари да останат. Не може всичко да е на европейски цени, само лекарският труд да е в пъти надолу. "Продължаваме промяната" са заложили тази година 20% повече хоспитализации. Уж щяхме да обърнем пирамидата и да се подсили извънболничната помощ. Европейските доклади показват, че тук се дават най-много пари за лекарства, болнична помощ и след това за извънболнична", алармира д-р Миндов.

Той съобщи, че имаме много голям брой инвалиди - от 200 до 400 души на ден подават документи.

"От операционната маса ставам, едва ли не, и отивам на работа, защото няма кой. Това е в София. Имайте предвид, че тук нямаме този проблем със заместването. В провинцията тези хора са като заложници. Дори да почине някой, няма кой да му напише едно съобщение за смърт. Този човек не може да отиде на почивка с години. Тук не говорим за пари", обясни д-р Миндов. 

Председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари посочи, че за всеки проблем са дали предложения, които обаче стоят в чекмеджето и вместо това се обсъжда потребителската такса.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
За да се нормализира здравеопазването и да няма изнудване на пациенти има решение, но не искат да решат проблема. Казват "имало нужда от доплащане, защото имало недофинансиране на здравните услуги" и пациента трябвало да доплати разликата. Ок, нека пациента да доплаща всяка една разлика на здравната каса, а болницата да има финансови отношения само с касата. Така, ще може да се контролира размера на доплащането. Лечението струвало 1000 лв, а касата предвидила 600 - ще си доплатя 400 на касата. Сигнализирай за неуместен коментар