България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Дефицитът на лекари може да забави документите на хората с увреждания

"Пациентите имат не само права, но и задължения", каза Пенка Георгиева

27.01.2023 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова

Окончателно депутатите решиха да се променят условията за изчисляване на временната нетрудоспособност. Вече при издаването на ТЕЛК ще отчита всяко увреждане, не само водещото.

"Добрите новини са две - дори да има забавяне, ако пациентът е подал навреме своите документи за преосвидетелстване, той ще продължи да получава своята сума и другите социални придобивки, които има, до взимане на ново решение от комисията. Тъй като знаем, че има дефицит на лекари, е възможно и по тази причина да има забавяне. Важно е пациентите да знаят, че ако след това решението е с по-малък процент и по-малка сума подпомагане, пациентите няма да връщат разликата от сумата, тъй като не е по тяхна вина", каза Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ втората добра новина е, че пациентите ще получават обезщетение не само за основното и най-тежкото заболяване, а допълнителни проценти за съпътстващите.

"Тези промени са добри, за момента са удовлетворяващи. Тази наредба е подготвяна дълго време, участие са взели много неправителствени организации, взети са от Министерството на здравеопазването експертни становища. В момента нямаме забележки към нея и тя е наистина едно добро решение, удовлетворяващо пациентите. Наредбата се забави дълго, тъй като имаше леко неглижиране от страна на Министерството на здравеопазването. От много хора, включително и от пациентски организации, постъпиха сигнали, че преди вече действащата наредба им спират подпомагането", допълни Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на това, че пациентите имат не само права, но и задължения.

"Те могат да одобрени със съответен процент и по документи, ако те са подготвени навреме и са предоставени в пълния си обем. Тогава освидетелстването може да стане и без присъствието на пациента, така се облекчава и комисията", подчерта Пенка Георгиева.

Попитана какво се случва със злоупотребите и когато има хора, които са освидетелствани, а всъщност не са в толкова тежко състояние, тя отговори: "Ако няма корупция в самата комисия, лекарите, които работят в ТЕЛК, са достатъчно компетентни и могат да уловят такива недоразумения. И преди имаше случай с човек, който е с очно заболяване 90%, а пък беше засечен да си кара колата."

А РЗИ ще уведомява писмено пациентите, че трябва да си съберат документите.

Гледайте целия разговор във видеото.