България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хаос и жесток глад: Хора с увреждания търсят бягство чрез самоубийства

Необходими са спешни мерки, смятат организаторът на протеста Павлина Григорова и адвокат Георги Коев

11.01.2023 | 08:55 Редактор: Вяра Димова

Хората с увреждания от цялата страна излязоха на национален протест. Причината е наредбата за медицинска експертиза. Болни остават без пенсии и помощи заради бавното преосвидетелстване.

"Проблемът назрява от 3 години. Забавиха се комисиите. Хората, които трябваше да се явят на определени дати, бяха освободени заради ограниченията за придвижване. Това впоследствие се отлагаше. Всички необслужвани ТЕЛК-ове останаха назад във времето. Настана хаос", заяви адвокат Георги Коев в студиото на "България сутрин". 

Хаосът не е само в бездействието или невъзможността на администрацията да действа, а е и нормативен, подчерта той.

"Налага се отново да бъде преправена Наредбата за медицинската експертиза. Беше направен експеримент, който показа пълна непригодност през 2018 година. Между 3 и 6 месеца хора живеят без никакви средства за оцеляване, без достъп до обществени услуги, без карти за транспорт и помощи за отопление", посочи той. 

Обещаните вчера промени от Здравното министерство не успокояват хората, каза един от организаторите на протеста - Павлина Григорова, пред Bulgaria ON AIR.

"Обещанията във времето не устройват хората. Твърде дълга чакаме и търпим. Ставаме свидетели на смърт на хора. Хора със слаба психика търсят бягство чрез самоубийства. Гладът е жесток", алармира тя.

Григорова подчерта, че ако до 1 февруари исканията им не влязат в дневния ред на МС и не се стигне до обнародване, ще продължат с протестите.

"Колкото и да нямаме сили, ще бъдем на площада. С апели няма да стигнем доникъде. Политиките за хора с увреждания трябва да бъдат скачени. Не може да имаме адекватна медицинска експертиза без специалисти. Трябва закон за хората с увреждаия, който да гарантира елементарни човешки права", коментира тя.

Според Коев липсата на добра администрация е основен проблем. "Трябва да има желание от всички участници в социалния конфликт", обобщи адвокатът.

Гледайте целия разговор във видеото.