Хората с увреждания настояват за спешни промени в ТЕЛК системата

Поискаха по-кратки срокове за медицинската експертиза

10.01.2023 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Хора с увреждания излязоха на протест под прозорците на властта. Недоволството е заради масово лишаване от права след промяна в Наредбата за медицинска експертиза.

Протестиращите поискаха да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решения от ТЕЛК, които към момента лишават хиляди от инвалидни пенсии. 

Владимир Шишков от Плевен не получава пари вече няколко месеца заради забавено ТЕЛК решение. "В момента съм със спряна пенсия. От три месеца съм без пари, без нищо, защото ми изтече ТЕЛК-ът, не получих и коледните бонуси", оплака се мъжът.

Протестиращите внесоха исканията си в Министерския съвет. С протестната нота те настояват незабавно да бъдат приети промените в наредбата за медицинската експертиза, с които се въвежда нова формула за определяне на процентите ТЕЛК. 

Настояват и за законодателни промени, с които при изтичане на срока на едно ТЕЛК решение, но човек не е минал на преосвидетелстване, той да не губи социалните си права. В парламента вече има внесен законопроект, но той предвижда човек да не губи само социалната помощ, която в момента получава, като това не се отнася за инвалидните пенсии. 

От Министерския съвет протестът се пренесе пред здравното министерство. А оттам обясниха на протестиращите, че е необходимо време, за да бъде променена наредбата. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова