България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Баница за 11 лв. и суджук за 30 лв. - кой мародерства на гърба на туристите и коректните търговци?

Липсва управление, смятат Румен Драганов и Здравко Василев

31.01.2023 | 08:54 Редактор: Вяра Димова

Баница за 11 лв., суджук за 30 лв. и сосове кетчуп и майонеза за 3 лв. Снимка с тези цени качи в социалните мрежи турист, който е посетил зимния ни ски курорт Боровец.

"Всяка зима започва с такава информация. Темата е важна, защото хората, които работят в туризма, са изпилили цените до минимум, тъй като конкурентната борба с други дестинации около нас прави така, че за да бъдем продаваеми на европейските пазари, сме намалили цените до минимум. Правим всякакви упражнения по отношение на реклама, харчат се милиони. Но вече доведени туристите на място, в момента, когато излязат от хотела, попадат в клопката на всичко наоколо", каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в студиото на в "България сутрин".

По думите му ситуацията е такава не само с хранителните продукти, а и с такситата, с лекарите. "Тук идва основният въпрос - липсата на организация. Внесохме 7 закона за промяна на законодателството, визирам Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. Това е създаването на туристически камари, за да могат да се бранят интересите на гилдията", поясни Драганов.

Ресторантьорът и предприемач Здравко Василев е един от потребителите, споделили въпросната снимка и изразили своето възмущение. В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че е нормално да плащаме такива цени, ако сме удовлетворени от заобикалящото ни. "Натрупвайки разочарование през годините от зимните ни курорти, нямах скрупули да споделя тази снимка. Тя е на мой приятел, който пътува по целия свят. Думите му бяха: "пародия на зимен курорт", коментира предприемачът. 

По думите му цена и качество нямат общо. Това се потвърждава и от личните му наблюдения.

"Посещавам курорта от много години. Г-н Драганов точно каза - мародерстване на гърба на хората, които се опитват да правят качествен туризъм. Именно това трябва да бъде регламентирано не само в зимните ни курорти, но навсякъде", подчерта Василев.

Според предприемача трябва да се подкрепят местните организации, трябва да има тясно сътрудничество с местната власт, за да могат хората, които държат на работата си, да просперират. Здравко Василев е собственик на ресторант в Приморско. "При нас борбата е във възможно най-ниската цена да вкараме най-високото качество", коментира той и подчерта, че летният сезон няма нищо общо със зимния.

"Направих бърза справка. Само за декември над 200 000 българи са пътували с цел туризъм в чужбина. Средно там се остава около седмица. Това са над милион нощувки само за декември. По последна справка двата комплекса - Боровец и Пампорово, имат около 600 000 нощувки за целия сезон", стана ясно от думите му.

Според Драганов туризмът в България си върви, независимо от ставащото в планината, но общият знаменател на зимните и летните курорти е, че има хора, които полагат значителни усилия и такива, които мародерстват на техния гръб. "Това е липса на управление. Като дестинация сме изключително нерационални, за разлика от наблюдаваното в други европейски туристически курорти. Браншът контролира бранша", коментира още Драганов.

Гледайте целия разговор във видеото.