Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Липсата на достатъчно сняг удря ски курортите

Как по-малкото туристи да бъдат заменени с други?

16.01.2023 | 13:22 Редактор: Таня Харизанова

Топлата зима и липсата на достатъчно сняг удрят ски курортите на България, като анулираните почивки са все повече. Хотелиери от Банско, Боровец и Добринище алармират, че заради по-топлото време не може да се разчита много и на оръдията за изкуствен сняг, които създават снежна покривка при температури под нулата. Може ли обаче и как по-малкото ски туристи у нас да бъдат заменени с други? Темата коментира в предаването Money.bg по Bulgaria on air заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

"Това, какъв зимен сезон ще има в нашите курорти не бива да се ограничава само до ски туризъм, защото като дестинация можем да предложим и много други видове туризъм, които също могат да се практикуват през зимния сезон", подчерта Георгиева.

Към момента Пампорово е зимният курорт у нас, който успява да привлече най-много ски туристи. Родопският курорт се оказва един от малкото в Европа с отворен ски център. В него работят 7 писти и 5 лифта.

Въпреки известният отлив на ски туристи, цифрите показват, че към момента туристите в зимните ни курорти са повече, отколкото са били миналата година по това време.

"Според нашата единна система за туристическа информация, имаме 534 000 регистрации, които са със 100 000 повече от същия период на миналата година", коментира заместник-министъра на туризма.

В края на изминалата 2022 година България оглави класацията на Post Office Travel Money за най-изгодните ски курорти в Европа, както беше и през по-голямата част от последното десетилетие. Боровец се оказва най-изгоден за по-възрастни ски скиори, а Банско за четиричленно семейство. Това привлича доста чуждестранни туристи.

"Последните години наложиха резервации в последния момент. Любителите на ски спорта са добре запознати с метеорологичните прогнози и няма проблем в последния момент да направят резервация", заяви Ирена Георгиева.

Алтернатива на ски ваканциите

Предимството на българските зимни курорти е, че ти могат да предлагат и много други видове туризъм, освен карането на ски. Банско, Пампорово, Самоков и донякъде Боровец предлагат и спа развлечения и културен туризъм, кулинарен и винен туризъм. Със сигурност обаче е нужна по-голяма реклама, която да привлича българските и особено международните туристи.

"Нашите наблюдения показват, че чуждестранните туристи идват в страната ни не само за специализиран вид дейност, какйвто е ски туризмът, но и за да опитат вкусната българска храна. Условия за това има и в Родопите, в Пирин, в Рила. Така че, това е голямо предимство на нашите курорти", допълва Георгиева.

От Министерството на туризма обобщават, че работят върху това да рекламират и промотират България дестинация на четирите сезона. Това означава, че няма да се залага само на класическите морски и ски туризъм, а и онези, които допълват туристическото преживяване. 

Целия разговор гледайте във видеото!