България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Безплатните учебници са облекчение за родителите, но как да увеличим знанията на учениците?

Според Яна Алексиева и Асен Александров в образованието трябва да присъстват и електронни учебници

30.01.2023 | 08:43 Редактор: Ирена Бакърджиева

Единодушно и без дебат парламентът окончателно прие предложението на БСП за предоставяне на безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-и клас. Промените обаче ще влязат в сила от учебната 2024-2025 г. Припомняме, че досега безплатни учебници имаше само за учениците до 7 клас.

"Безплатните учебници отварят още една врата към достъпност в образованието. Докато говорим, че учебникът е единственият ресурс в образованието, достъпността от това, че ще бъдат безплатни, се осигурява", заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители" в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че за родителите това е облекчение, защото се закупуват много учебници и помагала преди старта на всяка учебна година, затова цялостната реформа трябва да бъде добре помислена.

Председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во училище - Асен Александров, посочи пред Bulgaria ON AIR, че безплатните учебници едва ли ще повишат толкова оценките на учениците и качеството на учебния процес. Той изтъкна, че стипендиите на учениците не са се променили от около 40 години.

На въпроса какво можем да направим, за да повишим качеството на учебния процес, той отговори: "На първо място учебните програми, учебното съдържание. Учебните програми трябва да станат много по-рамкови, много по-широки, за да могат учителите в зависимост от своите ученици и техните качества да подбират подходящо учебно съдържание".

Александров е категоричен, че най-важното в учебните програми не е някакво количество "свещена информация", а какви са основните цели и тя трябва да позволяват възпитанието на ценности във всеки учебен час. Той подчерта, че учениците трябва да бъдат научени на едно основно умение, а именно да филтрират информацията и в тази област трябва да се подготвят и учителите.

"Тези ученици, които желаят да имат безплатен код, да използват само него. Не си представям 11 или 10 клас с раничка, пълна с учебници. Много от тях биха се възползвали, ако имат безплатен електронен код. Почти всички имат собствени електронни устройства. За тези, които нямат, училищата 100% биха могли да дадат на учениците таблет или други устройства, на които да четат електронно", коментира Александров темата за електронните учебници.

Училищният директор отбеляза, че електронните учебници са по-интерактивни и чрез тях може да се пести хартия. Освен това по този начин хартиените учебници ще се запазват в добър вид за по-дълго време и ще се спестят средства, които могат да се вложат в закупуването на нещо друго.

"Децата ни имат необходимост да учат дигитално. Децата ни имат нужда от умения. Социално-емоционалните умения са част от всички тези умения, критичното мислене, умението да се пребориш с дезинформацията, да знаеш къде да потърсиш. И е чудесно, че има отделен немалък бюджет за отпечатването на тези милиони учебници, но този ресурс може да бъде насочен в различни посоки", каза още Алексиева, подкрепяйки мнението на Асен Александров.

Тя добави, че електронните ресурси са безкрайно много и това богатство кара децата да бъдат любопитни и любознателни, а хартията и учебникът не трябва да бъдат единственият ресурс.

Гледайте целия разговор във видеото.