България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политолози: ИТН паразитира върху рейтинга на Радев, Трифонов тресе политическата сцена

Атанас Радев и Теодора Йовчева не смятат, че преминаването към президентска република е удачно

27.01.2023 | 08:53 Редактор: Тодор Петров

От "Има такъв народ" внесоха подписка за свикването на Велико народно събрание и провеждането на референдум за президентска република.

"От ИТН са последователни в тази посока за преминаване към президентска република. Промяната на модела е радикална, не знам до какво ще доведе и каква е целта. Слави Трифонов продължава да е на политическата сцена и я тресе, макар да не е вътре в нея. Бих посъветвал конституционалистите около ИТН да прочетат каква всъщност е концепцията за президентската институция в българския модел. Президентът се намесва със служебните кабинети, когато имаме криза. Задали са му тези правомощия от страх от авторитарна власт", коментира политологът Атанас Радев в "България сутрин".

Политологът Теодора Йовчева смята, че парламентаризмът не е изчерпан, но не му е дадена възможност да се развие в последните две години. 

"Не съм съгласна с тезата, че концентрацията в едни силни ръце би довела до изход от кризата. Защо сценаристите не агитираха за този референдум в последните години на президента Плевнелиев? Организаторите пропускат да споменат, че одобрението е към Радев, а не към президентската институция. Тук се паразитира върху високия рейтинг на настоящия президент", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Йовчева тук става дума за опит за повишаване на резултата на ИТН на предстоящите избори.

"Освен да се постигне праг за субсидия, е много трудно да се говори за нещо друго. БСП би могла да наклони везните към единия или другия лагер", каза още тя.

"По сондажите се вижда, че няма кой знае какви промени предвид настоящата ситуация. Преди седмица имахме заявки от ГЕРБ, БСП и ДПС, че евентуално може да влязат в коалиция. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявяват, че ще се явят заедно на изборите, което може да доведе до размествания", заяви Атанас Радев.

Двамата политолози очакват малко по-висока избирателна активност - най-вече заради хартиената бюлетина.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа