България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ядливите насекоми влизат в менюто ни: Много са полезни, но може да отключат алергии

Кремена Дервенкова, Надя Китанова и проф. Донка Байкова посочиха позитивите и негативите на новия вид храна

25.01.2023 | 07:55 Редактор: Тодор Петров

Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС. Проучване показва, че повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. По този начин трябва да се намери решение на редица проблеми в хранително-вкусовата промишленост. 

"Този закон разрешава производителите на хранителни продукти да включат в състава им брашно от щурци. Но той не разрешава на производителите на брашно от щурци да го предлагат на производителите на хранителни продукти. Все още само фермата във Виетнам има право да предлага брашно от щурци на европейските производители, така че да могат да го ползват в своите хранителни продукти", обясни Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че в състава на хранителния продукт трябва да бъде упоменато, че продуктът включва брашно от щурци, както и че то предизвиква алергична реакция, която се наблюдава най-вече при хора, които вече имат алергия към морски деликатеси и ракообразни.

"Хората приемат насекомите като вредители. Всъщност те са едни от най-пълноценните източници на протеини. Съдържат много полезни мазнини, фибри, витамин Б12, повече желязо от спанака и повече калций от млякото. Могат да бъдат много вкусни, според начина, по който се приготвят. Опитвала съм още 14 вида ядливи насекоми, съществуват над 2000 в цял свят", каза още Дервенкова.

Тя изтъкна, че 70% от населението в България има непоносимост към млечни протеини и е нормално е да се очаква, че определена част няма да има поносимост и към други видове протеини. 

"Много внимателно се изследва този продукт. 100 грама брашно съдържа между 60 и 70% грама чист протеин", отбеляза Кремена Дервенкова.

Надя Китанова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми обясни как става преработването на щурците: оставят се 24 часа без храна, след това се замразяват при ниски температури, варят се около 5 минути, сушат се 3-4 часа на 100-120 градуса. 20 грама брашно от щурци е препоръчителна дневна доза за прием на протеин.

"Един от плюсовете са ресурсите, необходими за отглеждането на 1 кг ядливи насекоми. Необходими са 1,5 кг храна. При говедата съотношението е 10 към 1, при прасетата - 6 към 1, при рибите - 4 към 1. Няма отделяне на въглероден двуокис, храната би могла да бъде подходяща и за хора, които не одобряват убиването на животни за храна. Не усещат болка, каквато усещат гръбначните животни", подчерта Китанова.

"Не само щурци, говори се за бръмбари, червеи... Още 8 вида насекоми, невключвани в храните до този момент", коментира диетологът проф. Донка Байкова в ефира на "България сутрин".

Тя призна предимствата на този нов вид храни: добър състав, богати са на протеини, дават възможност за поминък на населението (бързо производство върху малки площи). Очаква се населението на земното кълбо много да се увеличи, а това означава да се търсят нови хранителни източници, докато земеделската земя и водните ресурси ще останат същите, стана ясно от думите ѝ.

Проф. Байкова обаче подчерта опасността от алергии, които може да се отключат. Според нея се очаква бум на автоимунните заболявания. 

"Нашата имунна система реагира със свръхреакция към нови компонентни на храната. Би трябвало да мине доста време, за да изградим ензими, които да разграждат тези протеини. Това става по дълъг биогенетичен път. Това ще бъдат по-евтини храни, ще ги слагат в хляб, тестени смеси, заместители на млечни продукти", посочи диетологът и призна, че има резерви към добавянето на насекоми в храните.

Гледайте целия разговор във видеото. 

6
2 rate up comment rate down comment 0
Добро в действие
преди 1 месец
Това е безумие! Наистина ли ще позволим да тровят децата ни? Ако ти си здравомислещ човек не позволявай тази лудост. Присъединете се към международния проект Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
Мария
преди 1 месец
Бил Гейтс е притеснен, че сме още живи, иска час по- скоро да ни няма, ии....., брашно от гнусотии+ малко отрова........ Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Красимира
преди 1 месец
Лошото е че нямаш право на избор. Изнесени са списъци къде ще се вкарват във всичко брашна хляб храни чипс бира швепс.полуфабрикати пакетирани продукти пасти торти бисквити......всичко. Тровят ни ...по силно от ваксините Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Лилия
преди 1 месец
Как световните специалисти ги отричат защото са носители на отровни вещества ще ни донесат куп алергии и отравления. Пак нашите за пари решиха да се подмазват. Лекарите обесниха че ще донесат повече *** от ваксините. Нашите *** големи спецове....брейййЩе оставим чистото месо ще ядем ларви и насекоми които са носители на зарази.и отрови. Безсрамни подмазващи.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
Искра
преди 1 месец
Не ме интересува какво яде тази откачалка. Но не може да го превърнат в норма и задължение. Действат като с ваксините. А тази особа е глашатай на новото НЕнормално. Тук има всички условия да отглеждаме традиционната за българите храна. Отново говорим за право на личен избор и желанието да ни го отнемат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
яжте си ги
преди 2 месеца
Слава на ЕС -КЛУБЪТ на БОГАТИТЕ! Ще ни хранят със скакалци и ***! Интересно, дали Шорос и другите господари в сянка обичат такава храна? Сигнализирай за неуместен коментар