България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Удари едно рамо на ПСС": Планинари набират средства в подкрепа на спасителите

100% от сумата ще бъде преведена по сметката на службата, увери Радослав Зарков

24.01.2023 | 08:04 Редактор: Вяра Димова

Планинари от цялата страна се обединяват в кампания "Удари едно рамо на Планинската спасителна служба".

"С кампанията се опитваме да съберем средства, за да помогнем на Планинската спасителна служба и да направим тяхната работа по-лесна. В България няма медицински хеликоптер, който да подпомогне работата им. Всяка една помощ, която може да им бъде оказана, е полезна за тях и за нас", каза председателят на УС на туристическото дружество "Понория" Радослав Зарков в "България сутрин".

Той увери, че събраните средства ще бъдат разпределени от Планинската спасителна служба и нуждите ѝ. Всеки, който дари средства за акцията, ще получи подарък - пътеводител.

"Преди около една година издадохме пътеводител за планина, в който описахме основните забележителности. По този начин се опитваме да увеличим интереса към кампанията", допълни събеседникът.

100% от приходите от книгата ще бъдат преведени по сметката на Планинската спасителна служба, заяви Зарков. "По споразумението, което имаме подписано, сме задължени да публикуваме точна информация за даренията, които постъпват", поясни той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на УС на туристическото дружество "Понория" посочи, че хората, попаднали в трудна ситуация, осъзнават труда на планинските спасители.

"Неразбираемо е как държавата може да дава пари за други сфери, а за спасяване на човешки живот не може да го постигне. Жалко е как не можем да отделим средства за нещо подобно", подчерта Зарков.

Според него има тенденция за увеличаване на броя хората в планината и това води до повече инциденти. "Това, което хората трябва да знаят, е, че правилно трябва да преценяват своите възможности. Никой не е застрахован, дори и опитни планинари. Последният случай на връх Вихрен беше такъв. Важно е да сме предпазливи", посъветва той.

Гледайте целия разговор във видеото.