Пострадали спасители след акцията в Пирин, стана ясно коя е втората жертва

Отново призоваха да бъде купен хеликоптер, с който подобни акции могат да стават за близо час

03.01.2023 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Късно снощи планинските спасители свалиха телата на двамата загинали туристи в Пирин. Едното е на изчезналия под връх Вихрен миналия понеделник 69-годишен Пламен Христов от София, а другото е на 55-годишен сръбски гражданин, дошъл за празниците в курорта Банско.

Опитът да бъде използван военен хеликоптер се оказа неуспешен заради силния вятър и се наложи спасителите да свалят на ръце телата, открити в подножието на връх Вихрен.

От Планинската спасителна служба - Благоевград обясниха, че теренът е бил много сложен. И отново призоваха да бъде купен хеликоптер, с който подобни акции могат да стават за близо час, а не за половин денонощие.

"Теренът е изключително сложен - лед, камъни, преминахме няколко пъти през реката, която беше частично замръзнала. Някои нагазихме в реката, защото нямаше как да минем с носилката, няма мостове. Всеки е понадраскан, вчера един колега разтегна връзки на крака, трябваше и него да обработват колегите. Хлъзгава беше пътеката, покрай реката в гористата част също беше трудно, но това е - няма лесно", обясни планинският спасител от ПСС - Благоевград Георги Ботев.