България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Самандов, "Български възход": Готови сме за третия мандат, ще говорим с всеки

Зам.-председателят на партията посочи, че нямат конкретни искания за министерства и постове

13.01.2023 | 08:38 Редактор: Ирена Бакърджиева

Най-късно в началото на следващата седмица президентът Румен Радев трябва да обяви на кого ще връчи третия и последен шанс за съставяне на правителство.

"Не знам дали президентът ще спре доверието си върху нас, но категорично заявяваме, че ние сме готови. Ние анонсираме, че ще говорим с всеки, но ще работим с тези, с които постигнем договореност по конкретни политики", заяви зам.-председателят на "Български възход" Георги Самандов в студиото на "България сутрин".

Според него на всички политически партии приоритетите се припокриват, но това, което "Български възход" откроява, е борбата с инфлацията.

"По презумпция здравеопазването и образованието са едни от най-важните теми, но тъй като говорим за кабинет с краткосрочен хоризонт, не можем да правим дългосрочна политика", отбеляза Самандов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът смята, че кабинет с парламентарно мнозинство е заложник на политическите ситуации, а кабинетите винаги са политически, независимо дали лицата са излъчени като експерти или лидери на партии. Но в случая потенциален излъчен кабинет ще бъде на база преговори и консенсус между политическите партии.

"Стефан Янев беше два пъти министър-председател и беше най-успешният в новата история на България. Ако ние получим мандата, ще преговаряме с всички. Ние нямаме конкретни искания за министерства и за постове", подчерта Георги Самандов.

Той е категоричен, че "Български възход" е най-последователната партия в парламента и добави, че и двата предишни мандата не са били правилно артикулирани.

"В последните години в българската политика се говори най-вече за червени линии, но тях можем да си ги сочим и извън парламента. Щом сме вътре, всички политически сили трябва да разговарят една с друга. Ще имаме политически и идеологически спорове, но трябва да се намери консенсус в правенето на политика, за да може обществото да живее по-добре. Българските граждани са уморени от поредни избори, а те се дължат на политически спорове, пиар на база тяснопартийни интереси", изтъкна Самандов.

Гостът уточни, че "Български възход" не се притеснява да отиде на избори, след което коментира енергийната тема.

"Горд съм, защото България е изпълнила екологичните норми съгласно 1990 г. Ние сме намалили наполовина емисиите си спрямо тогава, така че заложеното в плана от 2019 г. сме го изпълнили още преди 30 години. Горд съм също така, че вчера направихме промени в Закона за енергетиката, които дават път на дигитализацията на нашата мрежа и това всеки да има възможност в реално време да следи консумацията си, а не както досега - електромерите да се отчитат един път в месеца", каза Самандов.

Той увери, че докато го има социалния, икономически и енергиен феномен ТЕЦ "Марица изток", можем да бъдем спокойни, че електрическа енергия ще има, системата ще е балансирана и ще бъдем лидер на Балканите в енергийно отношение, какъвто сме от десетилетия. След което посочи, че в парламента има практика да се гледа в миналото и настоя, че проблемите, които са натрупани, трябва да бъдат решавани, а не задълбочавани с идеологически спорове.

Гледайте видеото с целия разговор.