Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Йончев: "Български възход" е готова за третия мандат, необходимо е голямо мнозинство

По думите му нуждата в момента е от антикризисно управление

12.01.2023 | 21:32 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Когато си поставяме национални цели и ги преследваме заедно като парламентаристи, такива мнозинства са възможни. Такова мнозинство е необходимо именно в този парламент, защото при неговата разпокъсаност, за да работи, трябва много по-широка база, на която да стъпи, за да оцелее", заяви Румен Йончев от "Български възход" в студиото на "Денят ON AIR".

Според него резултатът от изборите се изобразява в НС, където трябва да има взаимодействие и диалог между политическите сили, който да доведе до решение на проблемите на българските граждани.

"Някой е казал, че политиката е изкуството на възможното, така че трябва да търсим възможните мнозинства. "Български възход" винаги е бил един от обичайните заподозрени за третия мандат. Ние приемаме това като комплимент. Всеки един от вариантите, който може да се реализира, предполага различен изход", посочи Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.

"Български възход" е готова да посрещне третия мандат, но не държи на това, нито се е наредили на опашка. Партията смята, че ако попадне третият мандат при нея, това би било плюс за България, защото ще се опита да възстанови диалога в НС.

"Ако те не си говорят, никога няма да могат да реализират някоя от целите, които са си поставили, а те са национални. Търсенето на онова голямо мнозинство, върху което да стъпи едно антикризисно управление, е абсолютно необходимо и сега, и след 3 месеца", смята Румен Йончев.

По думите му нуждата в момента е от антикризисно управление и единственото решение не е да се крият зад формулите на експертен или програмен кабинет, а антикризисен кабинет с ясна политическа отговорност, защото мястото на лидерите е в политиката и те трябва да понесат сериозна отговорност, надмогвайки егото си, като седнат на разговор и изведат България от кризата.

"Когато лидерите си поставят големи цели, мнозинствата са лесно възможни и пресичат доста бариери. Днес гласувахме за ядрена енергетика в България и затова гласува целият спектър от политически сили, защото това е национална цел и ако си поставим такива, можем да изкараме България от кризата", категоричен е Йончев.

"Това, което направихме с огромно мнозинство днес, е да предоговорим тези клаузи в Плана за възстановяване и устойчивост, които предвиждаха непряко затварянето на въглищните централи. Най-важното е, че днес НС в един широк кръг подкрепи идеята и даде мандат на правителството да предоговори тези условия. Средствата по ПВУ са по-малко от потенциала на тези въглищни централи", уточни Йончев.

Гостът е на мнение, че през следващите години нуждите от електроенергия ще растат, добивът и производството ще бъдат добри бизнеси за Европа, а България да излезе от този пазар би било поредното отстъпление.

Гледайте целия разговор във видеото.