България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви са реакциите след размяната на бебетата и посещението на Зеленски в САЩ?

И двата случая са прецедент, каза главният редактор на dnes.bg Александър Попов

23.12.2022 | 09:20 Редактор: Вяра Димова

С главния редактор на информационния сайт dnes.bg Александър Попов направихме традиционния обзор на най-важните теми през седмицата.

"Два акцента мога да поставя. Първият е размяната на бебетата - прецедент е за нас, не сме виждали в кариерата си подобен случай. Случаят е неприятен за двете семейства. Трябва да се помисли за помощ към тях, защото да отглеждаш два месеца чуждо дете е сериозно. Голямата травма идва от това какво ще се случи, защото и специалистите казаха, че едно дело може да продължи с години", каза журналистът в студиото на "България сутрин".

Винаги може да стане човешка грешка, но покрай този случай показахме, че отделенията не са добре оборудвани или стари, за персонала, лекарите, добави Попов пред Bulgaria ON AIR.

"Ще има виновни по ниските етажи. Това, че министърът не е знаел за случая в продължение на цяла седмица, е достатъчно за комуникацията между всички органи", посочи журналистът.

Друга тема, която предизвиква много коментари, е посещението на Володимир Зеленски в САЩ.   

"Това посещение идва в момент, когато подкрепата към помощите, които се изпращат не само в САЩ, но и в Европа, се забелязва - има тенденция на неубеденост от хората, че трябва да се наливат пари", каза главният редактор на dnes.bg.

Войната в Украйна продължава да вълнува хората. Това посещението на Зеленски в САЩ предизвиква разнопосочни коментари.

"Руските медии приемат посещението като знак, че САЩ и НАТО се намесват все повече във войната. Възникват въпроси - тези милиарди, които се отпускат на Украйна, как ще се връщат. Излизат коментари доколко Зеленски ще успее да убеди американците, че страната трябва да продължава с безпрецедентната помощ. Покачват се настроения, които са против помощта. Все още не се говори за мир и преговори", обясни Попов.

Според него от самото начало нямаме ясна позиция спрямо помощта за Украйна. 

"Но ние дадохме доста хуманитарна помощ, приехме доста бежанци. Това не бива да се пропуска. Предоставихме условия, които не много държави предоставиха", изтъкна гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.