Зеленски в САЩ: Парите ви не са благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност

"Никога няма да останете сами", категоричен бе Джо Байдън

22.12.2022 | 13:45 Редактор: Петя Кръстева

Президентът на Украйна Володимир Зеленски завърши посещението си във Вашингтон с емоционално обръщение към Конгреса. Американският му колега Джо Байдън заяви, че Съединените щати никога няма да изоставят Украйна, обещавайки нова военна помощ на стойност близо два милиарда долара. 

Зеленски напусна страната си за пръв път от началото на руската инвазия с ясна задача пред себе си - да подсигури устойчива военна помощ от Америка за Украйна. На фона на опасността от руска офанзива през зимата, Зеленски подчерта, че решенията на Конгреса могат да спасят страната му. 

"Финансовата помощ е изключително важна и бих искал да ви благодаря за двата пакета, които вече ни предоставихте, както и за тези, които навярно сте напът да ни предоставите. Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация", подчерта той. 

След речта си Зеленски връчи на конгресмените украинско знаме, подписано от войниците на фронтовата линия в Бахмут. От своя страна, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси му подари американско знаме в рамка. 

По време на срещата на Зеленски с американския му колега Джо Байдън стана ясно, че Съединените щати предоставят нова военна помощ в размер на 1,85 млрд. долара на Украйна. Тя включва най-напредналата американска система за противовъздушна отбрана Patriot, използвана за защита от самолети, крилати и балистични ракети. 

"Годината донесе толкова много ненужно страдание на украинския народ и искам да Ви уверя, президент Зеленски, искам да уверя и всички в Украйна - никога няма да останете сами", категоричен бе Байдън.

След знаковото, макар и кратко посещение на Зеленски във Вашингтон - започва подготовка за следващата фаза на войната. 

Руските атаки в Украйна продължават - бомбардираха градовете Бахмут и Авдиевка в Донецка област, чието превземане е основна цел на Москва. След украински обстрел в Донецк пък беше ранен бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин. Той е бил в заведение, където е празнувал рождения си ден. Той е извън опасност за живота, но двама от охранителите му са загинали, а петима други са пострадали. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.