Байдън към Зеленски: Ще ви дадем всичко, от което се нуждаете, но няма да разрушим НАТО

"Борбата на Украйна е част от нещо много по-голямо", заяви американският държавен глава

22.12.2022 | 07:34 Редактор: Искра Ангелова

"Киев "никога няма да остане сам", заяви президентът на САЩ Джо Байдън. Володимир Зеленски пък зае твърда позиция относно връщането на всички територии, завзети от руските сили.

Байдън също така даде ясно да се разбере на Зеленски - който беше на първото си пътуване извън Украйна след нахлуването на Русия през февруари, че има граници за вида подкрепа, която може да бъде предоставена на Киев, без да се рискува разделение сред съюзниците.

"Борбата на Украйна е част от нещо много по-голямо", каза Байдън на съвместна пресконференция със Зеленски до себе си, като обеща, че Съединените щати ще окажат подкрепата си срещу руската агресия толкова дълго, колкото е необходимо.

Зеленски, който говореше предимно чрез преводач, заяви, че няма да бъде тласкан към споразумение, което оставя украинската територия - част от която Москва твърди, че е анексирала - в руски ръце.

"За мен като президент "справедливият мир" е безкомпромисност по отношение на суверенитета, свободата и териториалната цялост на моята страна; възмездие за всички щети, нанесени от руската агресия", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Украинският лидер също така изрази благодарността си към Вашингтон за съгласието му да предостави модерната система за противовъздушна отбрана Patriot като част от военната помощ на стойност 1,85 млрд. долара, обявена паралелно с посещението му.

"Най-силният елемент от този пакет са батерийните системи Patriot, нещо, което значително ще укрепи нашата противовъздушна отбрана. Това е много важна стъпка за създаване на сигурно въздушно пространство за Украйна", подчерта Зеленски.

Байдън е уверен, че западният съюз в подкрепа на Украйна ще остане единен. "Изобщо не се притеснявам за задържането на Алианса. Чувствам се много добре по отношение на солидарността и подкрепата за Украйна", допълни той.

Но също така каза, че има граници на това, което съюзниците на Украйна ще се съгласят да предоставят.

"Идеята, че ще предоставим на Украйна материали, които са коренно различни от тези, които вече се доставят там, би имала перспективата да разруши НАТО и да разруши Европейския съюз, както и останалия свят. Ще дадем на Украйна това, от което се нуждае, за да може да се защитава, за да успее", категоричен бе американският държавен глава.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Експерт
преди 1 година
Байдън не ек азвал подобно нещо първо ...той каза това защото току що съм гледал срещата"Ние ще подкрепяме Украйна до тогава докато е ТАМ" ...демек очаква се скоро да не е там,... ахахахаааххахах Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Съюзниците
преди 1 година
България е съюзник на Украйна, т.е. е във война с Русия? Отдавна го подозирам. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Българин
преди 1 година