Бебетата са разменени при първото им даване на майките, родителите вече са ясни

Разменени са децата още в самите легла, посочи директорът на "Шейново"

22.12.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Строги наказания за хората, които са допуснали да се стигне до размяната на бебетата в столичната болница "Шейново" - това обеща директорът на лечебното заведение. Според него не става дума за умисъл, а за грешка. 

Двете бебета са разменени при първото им даване на майките, обясни директорът на болницата. Вече е ясно кои са биологичните им родители и прокуратурата трябва да се произнесе как точно да стане процедурата по размяната на децата.

Д-р Румен Велев е категоричен – не са сменени гривните на майките и бебетата, а са разменени децата в самите легла още преди първото кърмене. 

"Искам да поднеса извинения. Уверявам ви, че хората, които са допринесли за извършване на тази грешка, ще бъдат наказани изключително строго", заяви той.  

"От назначената по делото ДНК експертиза е установено, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните такива. Извършват се допълнително разпити, за се установят причините, довели до размяната на двете деца при изписването им от болницата", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Според ръководството на болницата размяната на децата се дължи на поредица от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата. Директорът обаче разкри смущаващи факти около случая. 

"По време на целия престой в болницата нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките. При изписването на дечицата тези гривнички не са били сверени, което е в нашите протоколи. Три месеца е доста дълъг период от време, в който не е много логично човек да не си погледне гривничката на бебенцето", подчерта д-р Велев.

В лечебното заведение е започнала и вътрешна проверка. Според експерти, ако бъде доказано, че двете деца са разменени, няма как те да останат при досегашните си родители. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
5 rate up comment rate down comment 0
кочина
преди 1 година
Няма Друга Такава Държава! Дори в Африка! Сигнализирай за неуместен коментар